U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Controleer apparaten met wateraansluitingen

Veel waterschade ontstaat door slijtage (roest) van waterleidingen aangesloten op apparaten in uw bedrijf. Steeds vaker worden wij in Nederland getroffen door slecht onderhoud hierop. Gevolgen zijn natte en beschadigde muren en plafonds, laminaat, inventaris etc. U krijgt een forse rekening voor herstel van deze zaken. Goede controle en onderhoud helpt dus bij het voorkomen van waterschade. Wist u dat uw verzekering waterschade door achterstallig onderhoud en slijtage niet dekt? U draait dan zelf voor alle kosten op.

Slangen en leidingen

Onderhoud aan slangen en leidingen is belangrijk om waterschade te voorkomen. Kijkt u uw apparaten periodiek na op roest, slijtage en of de aansluitingen nog goed vast zitten? Een verkeerde klem, of een versleten klem zorgt voor losraken van de slangen met schade als gevolg.
Een aantal voorbeelden:

Waterschade voorkomenCV installatie:
Vanaf de CV installatie lopen de leidingen door uw onderneming. Als er een lek ontstaat bij (aan leidingen van) de CV installatie loopt het water er uit. Dit kan voor veel schade zorgen aan uw vloeren, muren en plafonds. Sluit daarom een onderhoudscontract af voor uw CV installatie.

Afwasmachines:
De aan- en afvoer van de afwasmachine moet u  regelmatig controleren. De rubberen slangen kunnen slijten met veel waterschade als gevolg. De kraan naar dit apparaat staat immers altijd aan.
Voor de afwasmachine in een restaurant, cafetaria of andere horecagelegenheid geldt ook dat u regelmatig de beluchterkraan moet controleren. Als het klepje in de kraan het niet meer goed doet, spuit het water uit de kraan. U heeft dit tijdens openingstijden meestal niet door, omdat de afwasmachine dan steeds aan staat. Maar ’s nachts kan dit aardig wat waterschade betekenen. Wellicht is het verstandig de kraan voor u weggaat dicht te draaien.

Koelvitrines
Heeft u een koelvitrine staan? De leidingen in deze koelingen kunnen roesten. En verroeste leidingen kunnen lekken. Het water dat er dan uitstroomt geeft schade aan uw vloer en meubilair. En wat denkt u van de waren die niet meer gekoeld worden? Veel schade die te voorkomen is als u regelmatig de leidingen controleert op roest en deze tijdig vervangt.

Onderhoudsplan

Het is verstandig om te zorgen voor een onderhoudsplan. Maak een lijstje van apparaten waar u periodiek de aansluitingen en watertoevoeren van moet controleren en neem dit op in uw onderhoudsplan. Werk dit plan regelmatig bij en bewaar het goed. Bewaar tevens nota’s hiervan. U houdt hiermee goed zicht op uw planning en wordt u onverhoopt toch door waterschade getroffen, kunt u de verzekeraar aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om dit soort schades te voorkomen.

Onderneem actie

  • Maak een onderhoudsplan
  • Controleer of u voor de CV een onderhoudscontract heeft, en of deze recent is nagekeken
  • Controleer de slangen en leidingen van uw apparaten, zoals afwasmachines en koelvitrines

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van al onze tips en preventiemaatregelen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief. De tips komen dan automatisch in uw mailbox terecht.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

* indicates required


    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen