U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Stormschade

Het is weer herfst en dat betekent dat we ook weer te maken kunnen krijgen met herfststormen. En met herfststormen ook stormschade. Storm kunnen we niet voorkomen, maar om stormschade te beperken kunnen we maatregelen nemen.

Herfststormen

De herfst is pas net begonnen en we hebben dit jaar de eerste storm al gehad. Begin september hadden we de eerste storm, Aileen. Nu doet de naam Aileen direct denken aan de resten van een orkaan die over de oceaan deze kant op is gekomen. Op de site van het KNMI lezen we echter dat Aileen ontstaan is boven de westelijke wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en met de achtergrondstroming meegevoerd is naar Nederlandse bodem. Ze is ontstaan door het noord-zuid temperatuurverschil tussen de warme tropen en het koude poolgebied.
En soms komen de resten van orkanen ook onze kant op. Zij nemen dan vaak weer iets in kracht toe op de oceaan door het noord-zuid temperatuurverschil tussen de warme tropen en het koude poolgebied.

Stormschade


Voor Aileen gaf het KNMI een code oranje af. Een zware storm, met vooral veel overlast in de kustprovincies. En natuurlijk kans op stormschade. Meestal komen dit soort herfststormen pas later in het jaar (oktober en november) naar ons land. Zo’n vroege herfststorm brengt een extra risico mee voor de bomen, omdat deze nog vol in blad staan. Hierdoor is de kans groter dat bomen omvallen of er grote takken afbreken. Die kunnen dan weer voor aanzienlijke schade zorgen. Welke maatregelen kunnen we nemen om de schade door storm zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken?Stormschade

Preventiemaatregelen en verzekeringen

U kunt regen en storm niet voorkomen. Maar door goed onderhoud en actie bij noodweer kunt u wel veel stormschade voorkomen. Wij zetten een aantal tips voor u op een rij. En is stormschade gedekt? Voor een aantal zakelijke verzekeringen geven wij een globaal idee. Voor een volledig overzicht moet u altijd in de clausules en voorwaarden van uw polis kijken.

Bestelauto

Als u toch de weg op moet tijdens storm, houd dan rekening met de omstandigheden. Houd altijd beide handen aan het stuur, een plotselinge harde windvlaag kan u verrassen en de auto opzij duwen. Besef dat uw bestelauto groter is dan een personenauto en dus meer wind vangt. Altijd een goed idee, houd voldoende afstand! Als er voor u iets gebeurt, kunt u nog op tijd remmen. Rij met harde wind niet met een aanhangwagen. Koppel deze af als dit voor uw werk kan.
Parkeer uw auto niet onder een boom en probeer wegen met veel bomen te vermijden.

Bestelautoverzekering
Stormschade is niet altijd gedekt bij uw bestelautoverzekering. Alleen als u een bestelautoverzekering met WA + beperkt Casco dekking of een volledige Casco verzekering heeft afgesloten is stormschade gedekt. Heeft u alleen een WA verzekering gesloten voor uw bestelauto? Dan is schade door storm niet gedekt. Alleen de schade die u mogelijk aan anderen toebrengt wordt dan door de verzekeraar vergoed.

Winkel of horecagelegenheid

Als u een pand huurt, dan hoeft u niet te zorgen voor het pand zelf. Uw verhuurder is hiervoor verantwoordelijk. Maar er zijn wel een aantal zaken die u zelf kunt doen. Zorg dat zonneschermen, markiezen, parasols, rolluiken en dergelijke goed vastzitten en natuurlijk opgerold, ingeklapt of gesloten zijn. Zorg dat reclameborden die voor uw winkel of restaurant staan, op tijd zijn binnengehaald zodat ze niet wegwaaien. En heeft u een terras? Haal de tafels en stoelen binnen, of zet ze goed vast.Stormschade_terras

Inventarisgoederen verzekering
Stormschade is meestal gedekt onder uw brandverzekering als bijvoorbeeld een inventaris/ goederenverzekering. Alleen onder voorwaarde dat u er voor heeft gezorgd dat u de kans op schade fors verkleind heeft. Heeft u dit niet, heeft u geen voorzorgsmaatregelen genomen en ontstaat er schade, zal de verzekeraar uw uitkering kunnen matigen of zelfs weigeren. Controleer goed de clausules en voorwaarden van u verzekeringspolis(sen).

Bedrijfspand

Als het goed is, heeft u een onderhoudsplan voor uw pand gemaakt. Hierin heeft u opgenomen dat u elk jaar het pand controleert en eventueel gebreken direct oppakt. Als het goed is, weet u dan ook dat de daken en dakgoten in orde zijn en bij storm en (zware) regen, geen problemen opleveren. Controleer de dakgoten ook na de storm nog op verstoppingen door afgewaaid blad.
Denk bij storm ook aan de bomen en struiken vlak naast u pand. Overhangende takken, oude of rotte delen van bomen, zijn in een storm extra gevaarlijk.

Opstalverzekering
De opstalverzekering dekt de schade aan uw pand na een storm. Maar alleen als het om schade ten gevolge van de storm gaat. (Storm)schade ontstaan door achterstallig onderhoud of nalatigheid is niet gedekt. Daarom is het van belang dat u onderhoud heeft gepland en na reparatie of verbetering, deze heeft genoteerd. U kunt dit dan ook tonen bij schade.

Bent u goed voorbereid bij storm?

Comment Section

0 reacties op “Stormschade

Plaats een reactie


*


Beoordeling door klanten: 9,0/10 - 132 beoordelingen