U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Schadevrije jaren

Wij merken dagelijks in gesprekken met klanten dat zij niet precies weten hoe het werkt met schadevrije jaren op een auto- of bestelautoverzekering. In dit blog leggen wij uit hoe het werkt met schadevrije jaren. Hoe bouwen deze op, wat als u een schade heeft? En hoe vaak kunnen schadevrije jaren worden ingezet?

Schadevrije jaren

U bouwt schadevrije jaren op per voertuig. Voor ieder jaar dat u schadevrij rijdt, bouwt u één schadevrij jaar op. Hoe langer u schadevrij rijdt, des te meer schadevrije jaren u dus heeft. Hierdoor wordt de te betalen premie lager. Immers, hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de bonus/maluskorting, hoe lager uw premie.

Een voorbeeld:
U heeft een auto, laten we zeggen een Mazda, en u gebruikt deze privé. Een autoverzekering heeft u al 20 jaar en nog nooit heeft u schade gereden. Dat betekent dat u 20 schadevrije jaren heeft opgebouwd. Hierdoor heeft u vermoedelijk de hoogste bonus/maluskorting die u kunt krijgen. En u betaalt een lage premie. Deze lage premie is een beloning van de verzekeraar omdat u nooit claimt.

U rijdt schade, wat nu?

Even terug naar het voorbeeld. U heeft 20 schadevrije jaren en u veroorzaakt een schade aan een ander. U bent dus aansprakelijk voor die schade. En u moet de tegenpartij een financiële vergoeding hiervoor geven, zodat hij zijn auto kan laten maken. Uw autoverzekeraar vergoedt deze schade, omdat u een WA-verzekering op uw auto hebt. Wettelijk is bepaald dat u per schade die u veroorzaakt, 5 schadevrije jaren inlevert. In het voorbeeld daalt u dus naar 15 schadevrije jaren. Vermoedelijk blijft u wel op de hoogste bonus/maluskorting en blijft uw premie ongeveer gelijk.

Weinig schadevrije jaren?

Het wordt vervelend als u nog maar heel weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd. Stel u bent een jonge bestuurder en u heeft slechts 2 schadevrije jaren opgebouwd. Veroorzaakt u dan een schade, daalt u direct naar -3 schadevrije jaren. U komt hierdoor in de malus. In plaats van een bonus, een korting op de premie, komt u in de malus en betaalt u dan een toeslag op uw premie. Uw premie stijgt in die situatie dus aanzienlijk.Schadevrije jaren bonusmalusladder

Hoe lang duurt het dan weer voordat u terug bent op het oude niveau met schadevrije jaren?
Zoals eerder gezegd, u bouwt per jaar dat u schadevrij rijdt, één jaar op. Het duurt dus vijf jaar voordat u weer terug bent op het oude niveau. Tot die tijd betaalt u een hogere premie.

Twee auto’s verzekeren? Hoe past u schadevrije jaren toe?

De basisregel is dat er per voertuig schadevrije jaren opgebouwd worden. Koopt u een tweede auto en u verzekert deze, dan start die laatste verzekering met 0 schadevrije jaren. U kunt dus geen gebruik maken van de bonus/maluskorting die hoort bij de eerste auto. Veel autoverzekeraars bieden wel een tweede-gezinsautoregeling aan. Dit betekent dat de korting die hoort bij de schadevrije jaren op de eerste auto, ook wordt toegepast op de tweede auto. Deze regel wordt alleen toegepast bij auto’s die particulier worden gebruikt.

 

Roy-data

Als u een autoverzekering beëindigt (royeert), meldt de autoverzekeraar het aantal opgebouwde schadevrije jaren aan Roy-data of geeft zij de schadevrije jaren die zij in gebruik had, vrij. Roy-data is een internetsysteem waarin alle verzekeraars in Nederland schadevrije jaren registreren. Per auto. Als u een nieuwe autoverzekering aanvraagt, meldt u de opgebouwde schadevrije jaren. Deze worden dan vermeld op uw verzekeringspolis. Na enkele weken controleert de verzekeraar in Roy-data automatisch of het aantal opgegeven schadevrije jaren klopt. Klopt het aantal opgegeven schadevrije jaren, dan neemt de verzekeraar ze vanuit Roy-data in gebruik. Wijkt het aantal opgegeven schadevrije jaren af, neemt de verzekeraar het aantal schadevrije jaren dat beschikbaar is in Roy-data in gebruik, en past zij uw polis aan. Op dat moment volgt dan een hogere premie, of lagere premie (als u meer schadevrije jaren blijkt te hebben dan u dacht)

Meer schadevrije jaren

Stel u heeft meer schade vrije jaren dan u heeft aangegeven, dan worden deze automatisch op de verzekering in gebruik genomen. U ontvangt dan een korting op de premie (omdat u een hogere bonus/ maluskorting hierdoor ontvangt).

Minder schadevrije jaren

De omgekeerde situatie komt vaker voor. U meldt een aantal schadevrije jaren bij de aanvraag van de verzekering. Dit aantal klopt niet omdat de vorige verzekeraar minder schadevrije jaren heeft gemeld aan Roy-data. De verzekeraar neemt dan een lager aantal schadevrije jaren in gebruik dan u dacht. Het gevolg is dat de premie dus hoger wordt dan u dacht.

Tip: Vermeld altijd het juist aantal schadevrije jaren!

Dit voorkomt teleurstelling. Zijn de schadevrije jaren reeds in gebruik op een andere (personen)auto dan de auto waarvoor u de autoverzekering aanvraagt, dan kan de nieuwe verzekeraar de opgegeven schadevrije jaren niet in gebruik nemen. Zij zal de polis dan automatisch aanpassen naar 0 schadevrije jaren.

Geen reden om de verzekering te beëindigen

Overigens – en dat weten veel mensen niet – als per ongeluk een onjuist aantal schadevrije jaren is gemeld bij aanvraag van de autoverzekering en wordt de autoverzekering later door de verzekeraar hierop gecorrigeerd, is er geen opzegmogelijkheid of mogelijkheid tot beëindiging van de autoverzekering. In veel gevallen heeft u een jaarcontract. U betaalt dan dus de hogere premie gedurende het volledige verzekeringsjaar. Mogen verzekeraars deze premie-aanpassing dan doen? Ja, immers u heeft een onjuist aantal schadevrije jaren vermeld. Op basis hiervan heeft de verzekeraar de overeenkomst geaccepteerd. Nu een ander aantal schadevrije jaren geldt, zal de verzekeraar de overeenkomst aanpassen en betaalt u dus de hogere premie. Dat verzekeraars deze aanpassing mogen doen, blijkt overigens duidelijk uit het (digitale) aanvraagformulier dat u invult en (digitaal) ondertekent.

Schadevrijejaren aanvraagformulier

In het aanvraagformulier staat duidelijk vermeld dat de verzekeraar de verzekering mag aanpassen

Comment Section

1 reactie op “Schadevrije jaren


Door Joep op 30 augustus 2018

Goed artikel, dank!

Plaats een reactie


*


Beoordeling door klanten: 9,0/10 - 132 beoordelingen