U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Regen en ongevallen zorgen voor drukke ochtendspits

Dit herkent u vast. Zomaar een kop van een nieuwsbericht. Een drukke ochtendspits door regen en ongevallen. Wellicht stond u tussen al deze andere automobilisten op weg naar uw klus. Of betrof het een avondspits. Dat kan natuurlijk ook. Het weer zorgt ervoor dat we ons anders gaan gedragen op de weg.

Herfst en winter

Veilig rijden is natuurlijk altijd belangrijk. Maar met de overgang van de zomer naar de herfst en winter zijn er wel een aantal dingen die extra onze aandacht verdienen als we de weg op gaan.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft onderzoek gedaan en verschillende onderzoeken met elkaar vergeleken over de invloed van het weer op de verkeersveiligheid. Een samenvatting van hun onderzoek staat op hun site.

Neem zelf maatregelen

We weten dus dat de weersomstandigheden van invloed zijn op het weer. Dat betekent dat het tijd is om ons hier op aan te passen. Het weer kunnen we niet beïnvloeden, maar de effecten hiervan op de bestelauto, de weg en onszelf zijn wel te beïnvloeden.

Goede zichtbaarheid

Zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent. Maak uw koplampen schoon, en zorg dat alle lampen goed werken. Hoe vervelend is het als uw koplampen, richtingaanwijzers of remlichten niet goed werken en iemand u daardoor niet goed ziet?

Zorg voor schone ruiten. Vieze ruiten zorgen dat er bij laagstaande zon, of regen het zicht nog minder goed is. Wellicht is het handig om een zonnebril in de auto te hebben liggen voor de laagstaande zon.

Andersom, let ook op ander verkeer dat mogelijk minder zichtbaar is. Zeker in het donker en bij slecht weer. Fietsers zonder licht en ook nog eens met donkere kleding zijn erg slecht te zien. En uw voorganger of tegenligger met niet goed werkende verlichting ook. U kun hun gedrag niet veranderen, maar hier wel extra waakzaam op zijn.

Aanpassen rijgedrag

Naast goede zichtbaarheid is uw gedrag op de weg ook een belangrijke factor. Natte gladde wegen kennen een langere remweg. Afstand houden is dan nog belangrijker. En kijkt u ook extra uit voor fietsers, die denken dat ze wel zichtbaar zijn, en ook nog haast hebben als het hard regent?
En natuurlijk blijft u de gehele rit offline. Een smartphone leidt de aandacht van het verkeer af.

Winterklaar maken van de auto

Het is er nu misschien nog wat vroeg voor, maar denkt u erop tijd aan om de auto winterklaar te maken. Het wisselen van de banden naar winterbanden, vergeet dan ook niet de bandenspanning te controleren.
En als laatste, zorg dat het ruitenwisserreservoir gevuld is met antivries ruitenwisservloeistof.

Bent u klaar om veilig de weg op te gaan deze herfst en winter?

Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen