U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Wat verzekert u wel, wat verzekert u niet?

Moet u alles verzekeren?

Het antwoord op deze is vraag is waarschijnlijk NEE. Het antwoord op de vraag: wilt u alles verzekeren is minder eenvoudig. Om hier antwoord op te geven, gaan we eerst even terug naar het begrip verzekeren.

Verzekeren

Verzekeren doet u als u risico’s loopt die u zelf niet kunt of wilt dragen. Risico betekent “kwade kans”. Het is onzeker of het gebeurt en hoe vaak het gebeurt, maar ook de omvang van de schade die kan ontstaan is onzeker. Door inzicht te krijgen in uw risico’s, kunt u daarna nadenken over maatregelen om de risico’s te voorkomen (door het treffen van preventiemaatregelen), of de gevolgen te beperken. Een van de maatregelen die u kunt treffen bij een risico is het afsluiten van een verzekering.

Welke risico’s loopt u?

Om helder te krijgen wat u wilt verzekeren is het noodzakelijk om uw risico’s in kaart te brengen. Welke risico’s loopt u met u bedrijf?  Hier is geen eenduidig antwoord op. Ieder bedrijf heeft andere risico’s. Natuurlijk komen veel risico’s overeen. Dus de meest voorkomende zetten we voor u op een rij.

Brand en Inbraak
Om het financiële risico na brand en inbraak te verzekeren, sluit u een zakelijke brand- en inbraakverzekering af. Vergeet hierbij niet dat de juiste preventiemaatregelen net zo belangrijk zijn als de verzekering zelf.
Bedrijfsschade
Brand? Inbraak? Een andere locatie nodig? De bedrijfsschadeverzekering dekt omzetderving, misgelopen bruto winst, of extra kosten waarmee u geconfronteerd wordt na brand of calamiteit.
Aansprakelijkheid
Stel u veroorzaakt schade aan een ander. U wordt dan aansprakelijk gesteld de geleden schade te vergoeden. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die dan ontstaan is.
Beroepsaansprakelijkheid
Hoe oplettend u ook bent, u kunt beroepshalve fouten maken. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u tegen de gevolgen van schade veroorzaakt door fouten die u heeft gemaakt.
Bedrijfsrechtsbijstand
Natuurlijk heeft u geen zin in conflicten, maar als deze toch ontstaan kan het zinvol zijn een bedrijfsrechtsbijstand verzekering af te sluiten.
(Bestel)auto’s
Voor (bestel)auto’s is een WA-verzekering verplicht. U kunt daar niet voor kiezen, het is wettelijk verplicht. Maar u heeft wel de keuze om uw bestelauto uitgebreider te verzekeren, door een Beperkt Casco- of Casco-verzekering te kiezen.
Misschien is een eigen vervoerverzekering voor u verstandig, als u veel gereedschap in uw bestelauto heeft.
Arbeidsongeschiktheid
Uw eigen arbeidsongeschiktheid of wellicht dat van uw personeel.Hoe is uw financiele situatie als u arbeidsongeschikt raakt? Kunt u het loon van uw werknemers doorbetalen als zij ziek worden? Ook als ze langdurig arbeidsongeschikt zijn? Een AOV of ziekteverzuimverzekering is dan misschien voor u een goede toevoeging.

wat verzekert u wel wat verzekert u niet

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Het is goed om stil te staan bij de risico’s die u loopt. De volgende vragen kunnen u hierbij helpen.
Welke risico’s loop ik eigenlijk? Wil ik dit risico verzekeren? Of kan ik het makkelijk vervangen uit eigen financiële middelen?

Een paar voorbeelden:

 • Inbraak, stel mijn computers worden gestolen? Wil ik dit risico verzekeren of koop ik nieuwe als deze gestolen worden. Het zijn laptops, die neem ik elke avond mee naar huis. Deze hoeven dus niet verzekerd te worden.
 • Inbraak in mijn bestelauto? Daar ligt gereedschap. Kan ik dat ’s avonds mee naar binnen nemen? Parkeer ik mijn bus met de laadruimte naar het huis? Kan ik het risico dragen als mijn gereedschap gestolen wordt? De apparatuur is duur en kan ik niet elke avond uit de bus halen, dus ik beslis het wel te verzekeren.
 • Een brandverzekering voor de ruimte die ik huur? Bij brand, lopen mijn bureaus, stoelen, printers ed schade op. In het ergste geval, koop ik tweede hands spullen. Het pand is niet van mij, dus het risico daarvan ligt bij de eigenaar. In het contract zijn hier duidelijke afspraken over gemaakt wat betreft de elektrische installatie. Dus ik heb zelf geen brandverzekering nodig.
 • Kan ik direct doorwerken als er brand is geweest? Nee, we moeten uitwijken naar een andere locatie, die hebben we niet direct. Het is dus wel goed om te kijken naar een bedrijfsschade verzekering.

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden niet voor iedereen van toepassing. U zult dus altijd voor uw eigen situatie moeten kijken welke risico’s u loopt en of u die zelf financieel kunt dragen of wilt verzekeren.

Moet je alles verzekeren?

Terug naar de vraag. Moet je alles verzekeren? Het antwoord op deze vraag blijft natuurlijk nee. Maar wil je alles verzekeren? Ook hier is het antwoord waarschijnlijk nee op. Als u goed inzicht heeft in uw eigen risico’s en weet welke risico’s u zelf kunt dragen, kunt u de beste afweging maken welke risico’s u wilt afdekken met een verzekering en welke niet.
Twijfel? Vraag dan hulp.

  Comment Section

  0 reacties op “Wat verzekert u wel, wat verzekert u niet?

  Plaats een reactie


  *


  Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen