U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Ongevallen nemen toe door gebruik smartphone

Jarenlang daalde het aantal ongevallen op de hoofdwegen van ons land met 1 à 2% per jaar. Tot in 2013, toen bereikte het aantal ongevallen het laagste niveau. In de afgelopen 4 jaar is het gedaan met de daling. Het aantal ongevallen stijgt weer. Landelijk een stijging van 27% in de afgelopen 4 jaar. Niet in alle gebieden in Nederland is de stijging even groot. Wegen die veel drukker werden, laten ook een grotere groei zien in het aantal ongevallen. En op wegen waar de weg verbreed werd, nam het aantal ongevallen af.

Bron: Stichting IMN

Oorzaken stijging aantal ongevallen

Het bericht van de Stichting IMN heeft zelf geen gegevens over de toedracht van de ongevallen. Maar diverse onderzoeken geven een duidelijk verband aan tussen rijden en het gebruik van de smartphone. TNO stelt, dat het bedienen van een smartphone tijdens het rijden, de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 verhoogt. Van de 10 miljoen smartphone gebruikers gebruikt ongeveer de helft de smartphone onderweg. Vooral binnenkomende berichten vormen een grote verleiding om de telefoon op te pakken. U begrijpt dat u op dat moment niet meer zo goed op de weg en het verkeer om u heen let, en de kans op een ongeval groter is.

Wet en regelgeving

‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor, bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden’

Zo staat het in de wet. De boete voor het vasthouden van een telefoon in de auto bedraagt €230,-. Een hoog bedrag en dat is natuurlijk niet voor niets. Bellen in de auto is gevaarlijk.
Als de telefoon in een houder staat, mag u deze wel bedienen, om te bellen. Maar niet om tekstberichten te sturen of social media te checken. Het activeren van de navigatie kunt u ook beter doen als u stilstaat. Ongevallen door smartphone

Preventie

Onderweg ben ik offline

Zo heet de campagne van VVN (Veilig Verkeer Nederland) om onderweg je telefoon niet te gebruiken. Het doel van de campagne is om minder automobilisten social media te laten gebruiken tijdens het rijden.

Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.  In het artikel Smartphone gebruik bestelauto, delen wij een aantal maatregelen om zelf te nemen.

Welke maatregelen neemt u?

Comment Section

0 reacties op “Ongevallen nemen toe door gebruik smartphone

Plaats een reactie


*


Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen