arrow_drop_up arrow_drop_down
12 februari 2019 

Hennepkwekerij in uw pand?

Nadat het pand volledig was afgebrand, bleek dat er in het pand twee hennepkwekerijen zaten. Een misdrijf waarvoor kort daarop de huurder werd aangehouden als verdachte.
De eigenaren van het pand, kregen via hun zakelijke opstalverzekering helemaal niets uitgekeerd. Want in de voorwaarden van de verzekering staat dat er bij illegale activiteiten nooit wordt uitgekeerd en dat dit wettelijk niet toegestaan is.
De eigenaren proberen de schade nu te verhalen op hun voormalige huurder, maar zeer waarschijnlijk krijgen zij niet voldoende om geheel schadeloosgesteld te worden.
Vorige maand lazen we dit verhaal en dat is een mooie aanleiding om deze clausule nader te bekijken.

Brand verzekeren

Met de zakelijke opstalverzekering bent u verzekerd voor schade door brand. Als eigenaar doet u alles wat u kan en neemt u de nodige preventiemaatregelen. Zo heeft u gezorgd dat de elektrische installatie gekeurd is volgens de NEN 1010 of NEN 3140 norm en heeft u het certificaat goed opgeborgen. Toch breekt er brand uit. Na de brand blijkt dat uw huurder een hennepkwekerij in uw pand was gestart. Hij betaalde altijd netjes de huur en u was niet op de hoogte van deze activiteiten.
Natuurlijk probeert u de schade eerst bij uw eigen verzekering te claimen. Maar de kans is bijna 100% dat ook uw verzekeraar, net als de verzekeraar in bovenstaande casus niet uitkeert.

Polisvoorwaarden en clausules

In bijna alle voorwaarden en clausules is een artikel opgenomen waarin staat dat de verzekeraar niet uitkeert als er in het pand sprake is van onwettige teelt, productie of handel. Wij adviseren u om de polis van uw zakelijke opstalverzekering te raadplegen wat er bij u precies staat vermeld.
Hieronder ziet u een voorbeeld:

Onwettige teelt, productie of handel
De verzekering biedt geen dekking voor schade ontstaan aan het (de) verzekerde gebouw(en) indien daarin onwettige teelt, productie of handel plaatsvindt van hennepproducten, XTC-pillen, heroïne, cocaïne en soortgelijke onder de Opiumwet verboden activiteiten.
Dit ongeacht:

  • of is aangetoond dat deze activiteit de oorzaak van de schade vormt en;
  • of verzekeringnemer (bijvoorbeeld als verhuurder) op de hoogte was van genoemde illegale activiteit.

U leest in dit artikel heel duidelijk dat als er illegale activiteiten plaatsvinden in het pand en er is schade er NIET wordt uitgekeerd.
Zelfs als de schade een andere oorzaak heeft, zal er geen uitkering plaatsvinden. Ook als u als eigenaar niet op de hoogte was van de illegale activiteiten krijgt u geen uitkering. Er is dan geen dekking op uw verzekering. Dat betekent dat u altijd zelf de schade zult moeten betalen, of proberen te verhalen op uw huurder.

hennepkwekerij pand

Voorkom illegale praktijken

Het is dus belangrijk dat u weet wat er in uw pand speelt. Weet u welke activiteiten uw huurders ondernemen? Komt u regelmatig in uw pand, zodat u weet wat er gaande is? Huurt uw huurder het hele pand, inclusief de bovenwoning? Weet u ook wat er in de bovenwoning gebeurd? Is er geen sprake van onderverhuur, waardoor u niet weet wie er in uw pand rondlopen en wellicht activiteiten ontplooien, waardoor uw verzekering geen dekking biedt?
Door regelmatige controle op en in uw pand, verkleint u hopelijk het risico op illegale activiteiten waardoor u geen dekking heeft op uw zakelijke opstalverzekering mocht er onverhoopt een schade ontstaan.

En niet alleen voor uw zakelijke opstalverzekering. Ook als er geen schade is, maar de hennepkwekerij wordt ontmanteld kunt u nog voor onplezierige verrassingen en kosten komen te staan. Wij kunnen hier verder niet op ingaan, maar vonden wel het artikel “Bent u verhuurder en is er in uw pand een hennepkwekerij aangetroffen?“. Dit artikel geeft antwoorden op uw mogelijke vragen over risico’s die u loopt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Logisch Verzekerd maakt gebruik van Cookies
Beoordeling door klanten: 9/10 - 139 beoordelingen