U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Financiële gevolgen schadeclaim bestelautoverzekering

U heeft een bestelauto, die u verplicht minimaal moet verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Veroorzaakt u met uw bestelauto schade aan een ander, zal uw verzekeraar de tegenpartij de schade vergoeden. Maar weet u ook wat de gevolgen zijn van het claimen van een schade? Uit onderzoek in opdracht van Independer blijkt dat met name jongeren geen idee hebben wat de impact is van het claimen van een schade op hun WA autoverzekering. Maar niet alleen jongeren ervaren dit. Wij merken dat ook andere leeftijdsgroepen niet altijd weten wat er gedekt is onder de bestelautoverzekering en wat de gevolgen zijn als zij een schade claimen.

Schade en dan?

Een schade. Heel vervelend. U lette even niet op en parkeerde uw bestelauto tegen die van een ander. Of u reed tegen een paaltje of lantaarnpaal aan. Gelukkig alleen materiële schade. Afhankelijk van de soort verzekering die u heeft afgesloten, wordt de schade -die u heeft veroorzaakt- vergoed door uw autoverzekeraar. Hiervoor vult u samen met de tegenpartij het Europese Schadeformulier in. Dit formulier kunt u dan mailen naar uw verzekeraar, of als u via Logisch Verzekerd de verzekering heeft afgesloten naar info@logischverzekerd.nl. Ook het melden van een schade via een schade app is tegenwoordig mogelijk.

Wordt uw schade vergoed?

Nog even de verschillende mogelijkheden voor een bestelauto verzekering op een rij. Hierbij geven we aan, of schade aan derde of aan uw eigen bestelauto wordt vergoed.

  • WA (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Deze dekking is wettelijk verplicht en is de basisdekking, tevens de goedkoopste variant. De schade die u veroorzaakt aan derden is gedekt; de schade aan uw eigen bestelauto niet.
  • WA + beperkt casco. Deze variant biedt dekking als u met uw bestelauto schade aan derden veroorzaakt, maar vergoedt ook bepaalde schades aan uw eigen bestelauto. Denk hierbij aan brand, diefstal, storm en ruitschade. Als u door eigen schuld een aanrijding veroorzaakt en u loopt schade op aan uw eigen bestelauto, is deze schade niet gedekt.
  • WA + volledig casco (all risk). Als u voor deze dekking kiest wordt ook de schade vergoed die u aan uw eigen bestelauto heeft opgelopen. Deze bedrijfsautoverzekering is de meest uitgebreide en wordt meestal gekozen door bestuurders die een jonge bestelauto hebben.

Aanvullende verzekeringen voor de bestelauto. Afhankelijk van uw wensen kunt u deze aan uw bestelautoverzekering toevoegen.

  • Ongevallen inzittendenverzekering
  • Schadeverzekering inzittenden
  • Rechtsbijstandsverzekering
  • Hulpverlening
  • Eigen vervoerdekking

Heeft u alleen een WA-verzekering afgesloten? Dan moet u zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen en zorgen dat zij (meestal de verzekeraar van de tegenpartij) uw schade vergoedt. Uw verzekering doet dit niet voor u. Immers u heeft alleen dekking voor de schade die u toebrengt aan anderen. Wilt u hulp bij het verhalen van uw schade op een aansprakelijk tegenpartij? Wij raden u dan aan om verhaalrechtsbijstand als aanvullende module bij te sluiten. Voor een paar euro per maand, krijgt u dan hulp bij het aansprakelijk stellen van een tegenpartij die u schade heeft toegebracht. Tevens zorgt de verhaalrechtsbijstandverzekeraar er voor dat u uw schade vergoed en uitbetaald krijgt.financiele gevolgen schade

Gevolgen schade

Wat zijn eigenlijk de financiële gevolgen van een schade voor uw autoverzekering als u schade aan een ander toebrengt met uw auto? Iedereen heeft wel eens gehoord van bonus-malus ladders en schadevrije jaren. De eigenaar van een voertuig bouwt per verzekeringsjaar en per voertuig 1 schadevrij jaar op, als hij geen schades heeft veroorzaakt. U ontvangt dus een premiebonus als u schadevrij rijdt. Concreet een korting op uw premie (bonus). Veroorzaakt u schade, valt u wettelijk met vijf schadevrije jaren terug zodra uw verzekering wordt verlengd of ergens anders wordt afgesloten. Uw autoverzekering wordt daardoor dus (aanzienlijk) duurder.

Een terugval in schadevrije jaren heeft dus consequenties voor de premie. Die zal in veel gevallen flink stijgen. Ook bij oversluiten of bij een een andere verzekeraar een nieuwe verzekering afsluiten wordt duurder. Immers, alle door u opgebouwde schadevrije jaren worden bij royement van een autoverzekering in Roydata gemeld. Sluit u een nieuwe autoverzekering af, zal de verzekeraar altijd een check doen in Roydata of de door u gemelde schadevrije jaren juist zijn.  Stel u claimt onverhoopt meerdere schades in korte tijd, of 1 schade als er nog maar weinig schadevrije jaren zijn opgebouwd, komt u al snel in de malus (negatieve schadevrije jaren, dus een premietoeslag in plaats van korting). In deze situatie, wordt het steeds lastiger tegen een goede premie een autoverzekering af te sluiten. Steeds vaker zal u geweigerd worden door een autoverzekeraar.

Schades terugbetalen

Steeds vaker raden wij klanten aan kleine schades zelf te regelen met de tegenpartij (buiten de verzekeraar om) of als uw verzekeraar die schade heeft betaald, de verzekeraar deze terug te betalen. Denk aan schades tot ongeveer € 500,-/ € 750,- en soms zelfs meer. Deze kleine bedragen wegen vaak met gemak op tegen de premiestijging die verzekeraars in rekening brengen, gedurende een periode van 5 jaar. Stel u veroorzaakt een schade en valt 5 schadevrije jaren terug. U heeft dan 5 jaar nodig om weer uw schadevrije jaren op te bouwen, naar hetgeen u had. En dan maar uw best doen dat u niet nogmaals een schade veroorzaakt…..

Heeft u via Logisch Verzekerd uw bestelauto of auto verzekerd en wilt u weten of u de schade beter zelf kan betalen of de verzekeraar die moet laten betalen? Neem dan contact met ons op. Wij berekenen dan voor u wat verstandig is. Heeft u een schade die door onze verzekeraars vergoed is? Na afronding van uw schadedossier laten wij u altijd weten hoe hoog de uitgekeerde schade was en wat de invloed is op uw premie. Wij informeren u dan ook over de optie om de verzekeraar de premie terug te betalen, zodat u niet terugvalt in schadevrije jaren en dus schadevrije jaren blijft opbouwen.

Sluit direct uw bestelautoverzekering af?

Op zoek naar een bestelautoverzekering. Via onze vergelijkingsmodule berekent u zelf uw premie en kunt u de verzekering direct afsluiten.

Sluit direct uw bestelautoverzekering af

Comment Section

0 reacties op “Financiële gevolgen schadeclaim bestelautoverzekering

Plaats een reactie


*


Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen