U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Herbouwwaarde, waarom is deze zo belangrijk?

“De herbouwwaarde van mijn zakelijke bedrijfspand? Ik schat dat die zo ongeveer € 250.000,- is”. Het is zomaar een zin uit een gesprek over het afsluiten van een brandverzekering voor een bedrijfspand. Maar hier zit heel veel achter. Want vaak is de precieze herbouwwaarde op het moment van afsluiten van de zakelijke opstalverzekering niet bekend. En dat kan nog wel voor verrassingen zorgen nadat de verzekering is gesloten, bijvoorbeeld bij schade. Maar ook als de herbouwwaarde later (fors) hoger wordt getaxeerd.

Verrassing

De herbouwwaarde van een bedrijfspand is niet hetzelfde als het bedrag waarvoor het gebouw getaxeerd is bij de verkoop (commerciele marktwaarde). Sterker nog de herbouwwaarde kan veel hoger zijn, dan u van te voren vaak denkt. En helaas blijkt dit ook in de praktijk zodra de herbouwwaarde wordt vastgesteld door een verzekeringstaxateur. De premie van de verzekering valt dan ook vele malen hoger uit, omdat de premie wordt geheven over de herbouwwaarde (verzekerde som). En dat is geen leuke verrassing als u daar van te voren niet bij stil gestaan heeft.
Natuurlijk kunt u het ook houden bij de geschatte herbouwwaarde, maar dan heeft u geen garantie tegen onderverzekering. Mocht er in de toekomst wel iets gebeuren met uw pand, dan is het niet fijn als u minder uitgekeerd krijgt dan u nodig heeft om uw bedrijfspand te herstellen of herbouwen.

Een voorbeeld:
Een eigenaar van een pand schat de herbouwwaarde in op € 250.000,-.
De premie die hierbij hoort is € 500,-.

Na het afsluiten van de verzekering laat u de herbouwwaarde vaststellen door een taxatiebureau. De herbouwwaarde blijkt niet € 250.000,- te zijn, maar € 500.000,-. Twee keer zo hoog dus.
Dat betekent dat uw premie dan ook stijgt naar € 1000,-.Belang herbouwwaarde

Wat is het belang van de herbouwwaarde?

Verzekeraars gaan bij het bepalen van hun maximale schade uit van mogelijk totaalverlies. Uw pand brandt volledig af en u moet schadeloos gesteld worden. U ontvangt een uitkering op basis van de afspraak die u met de verzekeraar heeft gemaakt (=herbouwwaarde/ maximaal verzekerde som). De verzekerde herbouwwaarde speelt hierbij een uiterst belangrijke rol. Immers dat is het bedrag dat u uitgekeerd krijgt als uw pand volledig afbrandt.

Heeft u echter een lager bedrag verzekert? Dan bent u onder verzekerd. U krijgt dan dus ook een lagere uitkering en komt u wellicht geld te kort om uw pand te herstellen of herbouwen.

Tip! Laat de herbouwwaarde van uw bedrijfspand dus officieel vaststellen door een verzekeringstaxateur. Wellicht betaalt u meer premie, maar u weet dan wel precies wat de maximale verzekerde som is en ontvangt een garantie tegen onderverzekering. Voor klanten van Logisch Verzekerd geldt dat wij dit gratis voor u laten doen. Onze verzekeraars betalen de kosten hiervan. Ze vragen wel een drie-jarige verzekeringsovereenkomst om deze kosten terug te kunnen verdienen.

Wilt u meer weten over het belang van de herbouwwaarde en hoe deze tot stand komt. Kijk dan ook op de pagina Vaststellen herbouwwaarde bedrijfspand

Comment Section

0 reacties op “Herbouwwaarde, waarom is deze zo belangrijk?

Plaats een reactie


*


Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen