U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Inbraak

Inbraak is het illegaal openbreken van een gebouw met als doel om dit gebouw ook binnen te gaan. Juridisch wordt er ook wel gesproken over braak. Als binnendringen niet de bedoeling is, dan is er simpelweg sprake van vernieling. Is er geen schade? Dan noemen we dit vaak ook inbraak. Maar dat is niet terecht. Want als er niets kapot is, dan is het geen inbraak. Volgend de wet noemen we dat dan insluiping en inklimming.

Inbraak

Hoe staat het begrip inbraak omschreven in de polis?

Inbraak/braak:
Onrechtmatig binnendringen in het gebouw (exclusief terreinafscheiding) door afsluitingen zo te verbreken dat er zichtbare schade ontstaat.

Ook in bovenstaand voorbeeld uit de voorwaarden van een zakelijke opstalverzekering ziet u dat expliciet genoemd wordt dat er zichtbare schade moet zijn ontstaan. Als er geen sporen zijn van braak, dan is het insluiping. Op de zakelijke opstalverzekering is sprake van dekking voor brand, inbraak, water en stormschade. Uit deze omschrijving kun je dus eigenlijk al opmaken dat er alleen dekking is bij inbraak. En NIET bij insluiping. Een belangrijk verschil.

Houdt u er rekening mee dat naast het feit dat er sporen moeten zijn van braak voor de zakelijke opstalverzekering uitkeert, u ook aan de andere eisen van de verzekering moet voldoen? Er worden ook eisen gesteld aan het soort sloten dat u moet hebben. In de meeste gevallen wordt 2** SKG geëist. Afhankelijk van de activiteiten die plaatsvinden binnen het pand worden zwaardere eisen aan hang & sluitwerk gesteld. Kijkt u hier ook zelf uw polis op na.

Welke sloten heeft u nodig voor de zakelijke opstalverzekering?

Zoals hierboven ook al genoemd is er geen sprake van een inbraak als er geen sporen van braak zijn. We noemen dit dan insluiping. Dit kan gebeuren als een deur niet goed gesloten is, een raam is open is gebleven, of omdat er iemand met een (verloren/ gestolen) sleutel het pand is binnengetreden.
Maatregelen die u kunt nemen om dit te voorkomen hebben wij ook voor u op een rij gezet in het artikel: Organisatorische maatregelen

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen