U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Bedrijfspand: gevolgschade van brand bij de buren

Deze week brandde in Nieuwegein een bedrijfspand af op een industrieterrein. Wellicht heeft u het bericht ook gelezen. Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn. Niet alleen voor de brand zelf, maar ook voor de gevolgen die een brand met zich meebrengt. Ook voor gevolgen die een brand bij een ander met zich meebrengt! Een aantal belangrijke punten die wij uit bovenstaand nieuwsbericht halen, hebben we voor u op een rij gezet.

De brand brak uit in een voormalig veilingterrein. Het vervelende bij deze brand was dat er ook asbest is vrijgekomen. Hierdoor werd na het blussen de omgeving afgezet omdat het asbest moest worden opgeruimd. Dit betekende ook dat omliggende bedrijven grote hinder ondervonden van de brand. En dat dit nog dagen, wellicht wel langer ging duren, voordat het asbest opgeruimd zou zijn.
Brandpreventie-elektrische-installatie

Gevolgschade brand bij de buren

Niet alleen de eigenaar (en eventuele huurders) van het afgebrande pand heeft schade. Ook de omliggende bedrijven hebben schade ten gevolge van de brand. Een paar belangrijke punten waar u op moet letten. Zowel voor uw eigen brandverzekering, als voor de gevolgschade die kan ontstaan als er bij een ander brand is geweest.

Leegstand

Deze brand brak uit in een voormalig veilingterrein. Het woord voormalig impliceert dat het een (bijna geheel) leegstaand pand was. Uit schadecijfers blijkt dat leegstaande bedrijfspanden gevoeliger zijn voor schade.
U moet leegstand altijd melden aan de verzekeraar. De verzekeraar eist bij leegstaande panden zwaardere preventie-eisen. Denk hierbij aan het afsluiten van water, elektra en gas. En zij rekenen bij leegstand een aanzienlijk hogere premie.
Leegstand is vanwege het grotere risico op schade ook veel moeilijker te verzekeren. Maar als u het niet meldt, dan loopt u het risico dat bij schade de verzekeraar u een uitkering weigert of deze verlaagt. U loopt hierdoor het risico aanzienlijk onderverzekerd te zijn.

Lees meer over het verzekeren van leegstaande panden

Asbest

Bij deze brand kwam asbest vrij. Vroeger werd veel asbest gebruikt in panden. Weet u of er asbest in uw pand aanwezig is? Mocht er brand uitbreken en er komt asbest vrij, dan is het belangrijk om te weten of u ook de opruimingskosten van asbest heeft mee verzekerd. Het opruimen van asbest kan heel veel geld kosten. Dit kan soms in de tonnen lopen en is dus niet altijd (goed) gedekt op de opstalverzekering onder de dekking opruimingskosten. Check dus uw pand en uw verzekeringsovereenkomst hierop. Want anders moet u de opruimingskosten van het asbest zelf betalen. brandschade asbest

Bedrijfsschade

Bij de brand uit dit bericht, lopen de bedrijven in het gebied eromheen enorme omzetschade op. De bedrijven zijn niet bereikbaar omdat het terrein is afgesloten vanwege het opruimen van het asbest. Hierdoor kan er niet gewerkt en/of geleverd kan worden aan klanten. Dit kost deze bedrijven heel veel geld. Het is dus belangrijk om een bedrijfsschadeverzekering te hebben. Deze verzekering dekt omzetderving, misgelopen bruto winst, of extra kosten waarmee u geconfronteerd wordt na brand of andere gedekte calamiteit. Heeft u hiervoor een verzekering afgesloten?

Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen