U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Voorkom schades die je kunt voorkomen

Wij realiseren ons dat een ongeluk(je) altijd kan gebeuren. Maar waar het in dit artikel omdraait, is het bewust omgaan met de risico’s die u loopt in het verkeer.  Veel schades ontstaan in de eerste en laatste vijf minuten van een rit. In dit artikel willen wij u wat meer inzicht bieden in bewust omgaan met autorijgedrag, met name in de eerste 5 minuten na vertrek en de laatste 5 minuten van uw autorit.

Voorkomen van schades

Door bewust om te gaan met de risico’s in het verkeer kunnen veel schades worden voorkomen. Uit onderzoek (door onder andere Centraal Beheer Achmea, in 2008) blijkt dat veel schades ontstaan in de eerste en laatste vijf minuten van de rit.

Mensen beginnen en eindigen de rit vaak minder alert. Vaak is het in een vertrouwde omgeving, de eigen straat, waardoor er door de bekendheid toch minder wordt opgelet. Je weet immers precies wat er kan gebeuren. Daarnaast moet de autogordel nog worden vastgemaakt, de navigatie worden ingesteld en wordt de telefoon nog gecheckt (herkent u dat?) en dat leidt af van het autorijden direct na vertrek. Het telt vast ook mee dat we in gedachten nog niet bezig zijn met autorijden, maar met thuis of de afspraak waar we heen rijden. We zijn nog niet bewust geconcentreerd bezig met de nieuwe taak.

Dit geldt ook voor de laatste vijf minuten van de autorit. Al bijna thuis, dus al in gedachten bezig met thuis. De weg is bekend, dus minder alert op (on)bekende zijstraten van rechts, om maar 2 dingen te noemen. Of bij aankomst op een onbekende plek, druk bezig met het zoeken van de bestemming, luisteren naar de navigatie, vinden van een parkeerplek. Dus met veel dingen tegelijk bezig en dus minder goed gefocust.

Met onderstaande voorbeelden maken we het u nog iets duidelijker.

Achteruit wegrijden

Uit analyses van schades bij onze klanten, zien wij een veel voorkomende oorzaak van schades bij vertrek. U staat geparkeerd in een parkeervak en wilt vertrekken. U start de motor en rijdt achteruit. Plots, boem. U raakt een auto die achter u stond geparkeerd. Ook deze schades zijn vaak te voorkomen. Hier geldt dat als u bewust bent van de mogelijkheid op deze schades, u meer tijd neemt bij vertrek. Oriënteer u op auto’s die naast en achter u staan. Kijk goed in uw spiegels, en rij rustig weg. Vertrek nooit gehaast of gestrest. Neem de tijd om te vertrekken en rijd rustig weg, nadat u goed in uw spiegels heeft gekeken. Een andere gouden, maar simpele oplossing is uw (bestel)auto achteruit in te parkeren. Rijdt u weg, kunt u eenvoudig vooruit wegrijden. U heeft een goed overzicht op de verkeerssituatie en de kans wordt aanzienlijk kleiner dat u tegen een andere geparkeerde auto aanrijdt.Voorkomen van schades

Aanrijding met een fietser

Een waargebeurde casus over een aanrijding met een fietser. Ook in deze casus bleek weer dat de schade ontstond in de eerste of laatste vijf minuten van de autorit. Een schade die mogelijk te voorkomen was.

Wat was er aan de hand. Na het parkeren werd de deur van de auto open gedaan. En een fietser botste tegen de deur aan. Gelukkig hield de fietser er geen letsel aan over. Een paar schrammen, maar erg genoeg. Na analyse bleek dat deze schade te voorkomen was geweest. U leert het al bij de lessen die u neemt om uw rijbewijs te halen. Kijk altijd in uw binnen- en buitenspiegel(s) voordat u uitstapt. Stel het regent, of het is donker, check uw spiegels dan dubbel. Voorkomen is beter dan genezen.

Het volledige verhaal van de aanrijding met de fietser leest u in: Aanrijding met een fietser

Aanrijding met een fietser

Gevolgen voor uw auto- en bestelautoverzekering

Schades die u veroorzaakt aan anderen, zijn gedekt op uw WA (bestel)autoverzekering. Schades aan anderen veroorzaakt worden dus vergoed door uw verzekeraar. Wees u wel bewust dat elke schade u wettelijk 5 schadevrije jaren kost. Ook als het maar een schade van € 500,- is. U valt per aansprakelijkheidsschade 5 jaren terug ten opzichte van uw opgebouwde schadevrije jaren. Dit betekent dus een (forse) premiestijging. Zonde, als u bedenkt dat een schade te voorkomen was….

Samengevat

Schade voorkomen. Houdt als u de weg op gaat de volgende zaken altijd goed in de gaten!

  • Wees u bewust dat veel schades in de eerste vijf minuten of de laatste vijf minuten ontstaan
  • Vertrek nooit gehaast/ gestrest
  • Neem de tijd om weg te rijden en kijk goed om u heen
  • Controleer bij uitstappen altijd uw spiegels voordat u uitstapt
  • Bij slecht zicht als donker en regen, controleer voordat u uitstapt uw spiegels dubbel.
    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen