U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Schadevrije jaren, hoe pas je deze toe?

Wij merken regelmatig dat bij klanten onduidelijkheid bestaat over het gebruik van schadevrije jaren. Daarom geven wij in dit uitgebreide artikel uitleg over het toepassen van schadevrije jaren op auto- en bestelautoverzekeringen.

Een stukje achtergrond

Verzekeraars bepalen de premie die u voor een auto- of bestelautoverzekering betaalt aan de hand van een groot aantal factoren. Eén belangrijke factor is uw schadeverleden. Hoe minder schades u heeft veroorzaakt in het verleden, hoe lager de premie die u betaalt. Hoe meer schades u heeft veroorzaakt, hoe hoger de premie.

Opbouw schadevrije jaren

De regelmatig bestuurder van een voertuig bouwt per verzekeringsjaar en per voertuig 1 schadevrij jaar op, als hij geen schades aan derden heeft veroorzaakt. Veroorzaakt een regelmatig bestuurder een schade, valt deze met vijf treden (jaren) terug.

Lees meer over de opbouw van schadevrije jaren

Verzekeraars toetsen de regelmatig bestuurder die wordt opgegeven bij aanvang of wijziging van de verzekering, maar ook na schades (bij verlenging van de verzekering). Eén schade kan al forse invloed hebben op de premie die u betaalt. Stel u begint met 0 schadevrije jaren en u veroorzaakt één schade, dan valt u direct fors terug. U komt dan dus al snel in de malus terecht. Het is belangrijk bij het afsluiten van een auto- of bestelautoverzekering goed de bonus/malus-ladder van verzekeraars te vergelijken. Let op dat u bij het afsluiten van een auto- of bestelautoverzekering de schadevrije jaren moet kunnen aantonen. Meld dus nooit zomaar een aantal schadevrije jaren, want verzekeraars controleren de schadevrije jaren in Roy-data en passen de polis hierop aan.

Aantonen schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een auto- of bestelautoverzekering wordt u gevraagd hoeveel schadevrije jaren de regelmatig bestuurder in het verleden heeft opgebouwd. Deze schadevrije jaren moet u dus altijd aantonen. Kunt u deze niet aantonen, dan zal de verzekeraar de polis aanpassen naar 0 schadevrije jaren. Hierop volgt dan een forse premieverhoging. In de meeste gevallen controleert de verzekeraar uw schadevrije jaren pas na 14 dagen. Dit kan vervelend zijn, immers u heeft 14 dagen bedenktijd als u de polis toch niet wilt; na deze 14 dagen zit u één jaar vast aan de polis en dus de hogere premie. Wij raden u aan altijd de aantoonbare schadevrije jaren op te geven. Verzekeraars controleren de schadevrije jaren altijd!

Royementsverklaring oude verzekeraar

Als u een auto- of bestelautoverzekering opzegt, dan ontvangt u altijd een laatste polis en een royementsverklaring van die verzekeraar. Verzekeraars zijn verplicht deze te mailen of per post toe te sturen. Hierop staat het aantal schadevrije jaren vermeld. Deze schadevrije jaren worden dan binnen drie weken door de betreffende verzekeraar gemeld aan Roy-data. Deze schadevrije jaren kunt u in de meeste gevallen nog één jaar toepassen op een nieuwe auto- of bestelautoverzekering. Gebruikt u ze langer dan één jaar niet, zijn de meeste verzekeraars niet meer bereid deze (geheel) in gebruik te nemen. Immers, verzekeraars kunnen dan niet de recente jaren controleren op uw rijgedrag.

Hoe toon  je schadevrije jaren aan?

Uw vorige verzekeraar is verplicht uw opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data te melden

    • Verklaring vorige werkgever

Als u voor een werkgever een auto hebt gereden, en uw vorige werkgever verklaart dat u geen schades hebt gereden, kunnen verzekeraars deze overnemen.

    • Buitenlandverklaring

Als u in het buitenland altijd een auto- of bestelautoverzekering hebt gehad en verzekerd, kunt u de buitenlandse verzekeraar vragen om een buitenlandverklaring. Deze dient opgesteld te worden in het Engels.

    • Leaseverklaring

Het komt regelmatig voor dat bestuurders een lease-auto hebben gereden. De leasemaatschappij heeft de auto of bestelauto dan verzekerd. Zij kan na afloop een leaseverklaring verstrekken, waaruit uw schadeverleden blijkt.

Schadevrije jaren bestelauto of tweede auto

U kunt schadevrije jaren op slechts één voertuig gebruiken. Zijn ze bijvoorbeeld in gebruik op uw personenauto, kunt u ze niet meer toepassen op de bestelauto. Er bestaan uitzonderingen voor de tweede gezinsauto. Dit moet dan een personenauto zijn die ook privé gebruikt wordt. De korting die hoort bij de eerste auto, kan dan toegepast worden op de tweede gezinsauto. Deze regeling wordt de tweede gezinsautoregeling genoemd en geldt alleen voor personenauto’s die binnen de gezinssituatie particulier worden gebruikt.

Deze regeling geldt dus niet voor de volgende situatie die wij vaak tegenkomen:
Stel u bent ZZP’er en u rijdt een personenauto. U besluit een bestelauto (met grijs kenteken) erbij te kopen. De bestelauto gebruikt u zakelijk, de personenauto privé. U hebt schadevrije jaren met de personenauto opgebouwd. U heeft een keurig schadeverleden en hebt 15 schadevrije jaren opgebouwd. Nu koopt u voor uw zakelijke activiteiten een bestelauto. Voor deze bestelauto geldt dat u geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. U begint daardoor dus met 0 schadevrije jaren. De premie voor de bestelauto wordt hierdoor erg hoog, terwijl u een goed schadeverleden hebt.

Kleine schades – wel of niet claimen?

Schadevrije jaren bestelautoBij kleine schades kan het verstandig zijn, de schade zelf te betalen aan de tegenpartij bij wie u de schade hebt veroorzaakt. Bij veel verzekeraars is het mogelijk eerst de schade te claimen en de schade later terug te betalen. Deze oplossing voorkomt flinke terugval in schadevrije jaren en dus een premieverhoging. Het duurt namelijk 5 jaar, voordat u weer terug bent op uw oude niveau van schadevrije jaren. Maar dan moet u niet opnieuw schade hebben veroorzaakt.

Logisch Verzekerd geeft u bij het melden van de schade aan of het beter is de schade zelf te betalen aan de tegenpartij of de verzekeraar de schade te laten betalen. Wij hebben hiervoor een rekentool. Hiermee bepalen wij in een paar seconden de financiële gevolgen voor de verzekering.

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen