U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Premie niet betaald: Opzegging door verzekeraar

Wat gebeurt er als ik de premie voor mijn bestelauto niet betaal en de verzekeraar beëindigt mijn polis?

Als u de premie niet op tijd heeft betaald, wordt eerst de dekking van uw polis opgeschort. Betaalt u nog steeds de premie niet, dan zal de verzekeraar de verzekering beëindigen. Behalve dat u dan onverzekerd rondrijdt, krijgt u een boete van het RDW en mogelijk ook van de politie als u aangehouden wordt. Als een bestelautoverzekering opgezegd en beëindigd is door de verzekeraar heeft deze opzegging grote gevolgen voor het afsluiten van een nieuwe verzekering. Een opzegging door de verzekeraar moet u altijd melden bij het aanvragen van een nieuwe verzekering.

Opzegging door verzekeraarVerzekeringspremie: betaal op tijd!

Wij verzekeren honderden ZZP’ers en kleine ondernemers met hun bestelauto. Helaas komt het met enige regelmaat voor dat mensen hun verzekeringspremie niet betalen en dat de verzekeraar de bestelautoverzekering beëindigt. In dit artikel vertellen wij u welke acties verzekeraars nemen als u de premie niet betaalt en wat de gevolgen hiervan zijn.

Wettelijke plicht om uw bestelauto minimaal WA te verzekeren

Als u een bestelauto heeft, bent u verplicht deze te verzekeren. Er dient minimaal een dekking te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Deze verzekering dekt schade die u aan een ander veroorzaakt. Heeft u een dergelijke WA-verzekering niet, dan mag u niet met de bestelauto rijden. Doet u dat wel, dan bent u strafbaar. Het RDW controleert hier streng op en legt u een boete van € 400,- op als u geen WA-verzekering heeft. Daarnaast controleert de politie streng op onverzekerd rond rijden en geeft zij u een boete als u wordt aangehouden.

Verzekeraar beëindigt de verzekering

U heeft de premie voor uw bestelautoverzekering niet betaalt en de verzekeraar beëindigt de verzekering van uw bestelauto. Als een verzekeraar de polis voor uw bestelauto opzegt en beëindigt, kan dat verstrekkende gevolgen voor u hebben. Wij gaven al aan dat u verplicht bent uw bestelauto minimaal te verzekeren met een WA dekking. Heeft u deze verzekering niet meer omdat de verzekeraar uw verzekering heeft opgezegd, dan moet u op zoek naar een nieuwe verzekering. U bent verplicht om bij een nieuwe verzekering/ verzekeraar een eerdere opzegging en beëindiging te melden.

Nieuwe verzekering

De nieuwe verzekeraar kan bij de beslissing of zij u een polis afgeeft rekening houden dat u eerder uw premie niet heeft betaald. Zo kan de nieuwe verzekeraar:
Andere voorwaarden stellen
Zij kan u de verzekering tegen andere voorwaarden aanbieden, bijvoorbeeld doordat u de premie voor uw bestelauto op jaarbetaling moet betalen. Er is dan vaak pas dekking nadat deze hoge premie door de verzekeraar is ontvangen.
Een nieuwe bestelautoverzekering weigeren
Zij kan de aanvraag ook weigeren. Kunt u bij geen enkele verzekeraar een WA verzekering voor uw bestelauto afsluiten? Dan is er nog maar een alternatief: De Vereende Verzekeringen (vroegere Rialto). U betaalt hier een erg hoge premie. De voorwaarden die zij aan u stelt zijn zwaar. Een voorbeeld hiervan is dat u een borg moet betalen bij het afsluiten van de WA-verzekering voor uw bestelauto.

De nieuwe verzekeraar kan u ook tegen standaard condities accepteren. Dit is verschillend van verzekeraar tot verzekeraar. U moet de opzegging en beëindiging in ieder geval melden.

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen