U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Premie niet betaald: Opschorting dekking

Wat er gebeurt als ik de premie voor mijn bestelauto te laat of niet betaal?

Als u de premie niet op tijd heeft betaald, ontvangt u een herinnering. Als u binnen 30 dagen nadat de premie betaald moest zijn, uw premie nog niet heeft betaald, wordt de dekking met terugwerkende kracht opgeschort. Dus per aanvang van de termijn waarover u premie moest betalen. Daarna ontvangt u nog een herinnering om de openstaande premie te betalen. Betaalt u alsnog niet, dan zal de verzekeraar een incassotraject starten. U krijgt tevens een boete van het RDW omdat u niet verzekerd bent, terwijl dit wel wettelijk verplicht is.

Opschorting dekkingVerzekeringspremie: betaal op tijd

Wij verzekeren honderden ZZP’ers en kleine ondernemers met hun bestelauto. Helaas komt het met enige regelmaat voor dat mensen hun verzekeringspremie niet of te laat betalen. In dit artikel vertellen wij u welke acties verzekeraars nemen als u de premie niet of te laat betaalt en wat de gevolgen hiervan zijn.

Termijnbetalingen

De meeste verzekeraars bieden termijnbetaling van de verzekeringspremie aan. Dit houdt in dat u de premie voor uw bestelauto per maand, kwartaal of halfjaar mag betalen in plaats van éénmaal per jaar. Er geldt in die situatie een kostenopslag op de premie van enkele procenten. Bij maandbetaling oplopend tot 7% of meer.
U heeft 30 dagen de tijd uw premie voor de bestelautoverzekering te betalen.

Opschorting dekking

Bij het afsluiten van de verzekering heeft u toestemming gegeven voor automatische incasso. Als een incasso mislukt, dan ontvangt u na 15 dagen een herinnering. Bij ons krijgt u deze herinnering per e-mail. Er komt dan € 5,- bij voor de herinneringskosten. In deze e-mail wordt u verzocht de premie alsnog per omgaande te betalen.
Heeft u binnen 30 dagen uw premie alsnog niet betaald, dan wordt uw dekking met terugwerkende kracht opgeschort. Dus per aanvang van de termijn waarover u premie moest betalen. Bijvoorbeeld: U betaalt uw premie per jaar, dan is de termijn waarover u premie moet betalen vanaf 1 januari van dat jaar. U heeft na de herinnering de premie nog niet betaald. Dan heeft u geen dekking meer vanaf 1 januari.
Daarna ontvangt u wederom een e-mail om de openstaande premie te betalen. Betaalt u dan niet, dan zal de verzekeraar een incassotraject starten. De kosten die daarbij komen, brengt de verzekeraar ook bij u in rekening. Indien u daarna alsnog niet betaalt, zal de verzekeraar de polis voor uw bestelauto opzeggen en beëindigen.

Boete van het RDW

Eén van de gevolgen van het niet of niet tijdig betalen van de premie van uw bestelautoverzekering is een boete van het RDW.
Nadat de dekking is opgeschort, meldt de verzekeraar aan het RDW dat er geen WAM-dekking is (dekking voor verplicht wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Het RDW zal u dan een boete opleggen van € 400,-.

Geen dekking in de opgeschorte periode

U blijft altijd de verzekeringspremie schuldig aan de verzekeraar.
Nadat u de premie voor uw bestelauto heeft betaald, wordt de dekking hersteld. Dit gebeurt één dag nadat de verzekeraar uw betaling heeft ontvangen. De dekking over de opgeschorte periode wordt niet hersteld. Schades, ontstaan in de opgeschorte periode zijn niet gedekt.

Geen dekking en toch rijden?

Wat gebeurt er als u tijdens een periode dat er geen dekking voor uw bestelautoverzekering is, toch met de bestelauto rijdt en schade veroorzaakt?
U mag wettelijk niet met een voertuig rijden als u geen verzekeringspremie heeft betaald. U bent dan strafbaar. De politie controleert hier streng op en geeft u een boete. Dat is ook logisch. Immers, stel dat u schade veroorzaakt aan een ander. Wie betaalt die schade dan? Uw WA verzekeraar moet wettelijk de schade aan de tegenpartij vergoeden, maar zal de volledige schade op u verhalen! U moet er niet aan denken, als u schade veroorzaakt aan een ander met letsel…

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen