U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Een bestelauto ex BTW verzekeren?

Als u een bestelauto zakelijk gebruikt (of privé en zakelijk gebruik combineert), dan kunt u de bestelauto ex BTW verzekeren. De oorspronkelijk cataloguswaarde (en dus de verzekerde waarde) wordt dan automatisch verminderd met de BTW. U betaalt minder premie, want u betaalt geen verzekeringspremie over de BTW die op de aankoopnota van de bestelauto staat. Op de polis van uw bestelauto wordt opgenomen dat u de bestelauto zakelijk verzekert. Tevens vindt u er op terug dat deze ex BTW is verzekerd.

Waarom een bestelauto ex BTW verzekeren?

Wij krijgen vaak de vraag gesteld waarom een bestelauto met zakelijk gebruik, ex BTW verzekerd wordt. In dit artikel leggen wij u uit hoe het ex BTW verzekeren van een bestelauto werkt.

BTW in Nederland

Elke ondernemer in Nederland die BTW-plichtig is, betaalt BTW over de geleverde diensten of geleverde goederen en producten. Op dit moment is dat meestal 21%. U brengt dus over uw geleverde dienst 21% BTW in rekening aan uw klant. Andersom werkt dat ook zo. Als u als ondernemer een dienst afneemt (u bent dus klant), betaalt u 21% BTW. Elk kwartaal moet u verplicht BTW aangifte doen bij de belastingdienst. Betaalde BTW kunt u verrekenen met ontvangen BTW. Het verschil hierover betaalt u aan de belastingdienst of krijgt u terug.

Bestelauto ex BTW verzekerenZakelijke bestelauto ex BTW verzekeren

Als u een bestelauto zakelijk gebruikt (of privé en zakelijk gebruik combineert), dan verzekert u de bestelauto ex BTW. Uw premie wordt lager, uw verzekerde waarde wordt namelijk 21% lager. Op de polis van uw bestelauto wordt opgenomen dat u de bestelauto zakelijk verzekert. Tevens vindt u er op terug dat deze ex BTW is verzekerd.

Casco schade en BTW

Als u de bestelauto Casco verzekert en u heeft schade aan uw bestelauto, zal de schade-uitkering door de verzekeraar ook ex BTW gedaan worden. In die situatie moet u het herstelbedrijf de in rekening gebrachte BTW voorschieten. Bij de aangifte omzetbelasting aan de Belastingdienst die u 1x per kwartaal moet doen, kunt u die BTW weer verrekenen en krijgt u het voorgeschoten bedrag terug.
Dit is ook logisch, immers de betaalde BTW over ontvangen diensten, kunt u verrekenen in uw bedrijf. Zou de verzekeraar de schade-uitkering inclusief BTW doen, en u zou de BTW verrekenen in uw bedrijf, zou u meer schadevergoeding krijgen dan u recht op heeft.

Een voorbeeld:
U heeft een schade van € 1.000,-. Het schadeherstelbedrijf maakt een factuur van € 1.210,-. De verzekeraar betaalt de € 1.000,- aan het schadeherstelbedrijf. U betaalt € 210,- aan BTW aan het Schadeherstelbedrijf. Aan het einde van het kwartaal vermeldt u de betaalde € 210,- aan BTW aan de belastingdienst via de Aangifte Omzetbelasting. Deze wordt verrekend met de ontvangen BTW.

Direct u bestelautoverzekering afsluiten?

Dat kan gemakkelijk online, zonder een lang papieren aanvraagtraject. Bovendien heeft u meestal direct dekking. Maak nu een premievergelijking en ontdek welke verzekeraar het beste bij u past en het goedkoopste is.

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen