U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Bestelauto zakelijk verzekeren. Waarom eigenlijk?

Verzekeraars kijken anders aan tegen een bestelauto die zakelijk gebruikt wordt, dan een particuliere autoverzekering. Het verschil zit voornamelijk in het risico. Een zakelijke bestelauto wordt vaker gebruikt. De kans op schade is dus groter, daardoor de verzekering duurder. De schadecijfers van van zakelijke bestelautoverzekeringen zijn al jaren slecht. Uit onderzoek blijkt dat bestuurders van zakelijke bestelauto’s meer schades veroorzaken dan bestuurders die hun auto particulier gebruiken.

Wij verzekeren heel veel zakelijke bestelauto’s. ZZP’ers die hun bestelauto gebruiken voor hun werkzaamheden in de bouw, tot bedrijven die meerdere bestelauto’s hebben en deze ter beschikking stellen aan personeel.

Vaak krijgen wij vragen waarom er verschil is tussen zakelijk en particulier gebruik. In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillende doelgroepen. En de reden waarom verzekeraars hier anders naar kijken en dus waarom zij voor zakelijke bestelauto’s een hogere premie rekenen dan bij particulier gebruikte bestelauto’s.

Doelgroepen bestelautorijders

Voor we ingaan op het verschil in premie, noemen wij eerst de verschillende type bestelautorijders. Een bestelauto wordt zoals gezegd niet alleen zakelijk gebruikt. Wij onderscheiden verschillende doelgroepen:

Particulieren

Particulieren die hun bestelauto alleen particulier (privé) gebruiken. Zij hebben dus geen bedrijf.

Invaliden en gehandicapten – bestelauto grijs kenteken

Invaliden en gehandicapten zijn voor hun vervoer vaak aangewezen op een bestelauto. Meestal is deze bestelauto aangepast, zodat zij zichzelf hiermee gemakkelijk(er) kunnen vervoeren. De overheid kent invaliden en gehandicapten een aantal voordelen toe, zoals minder wegenbelasting betalen en vrijstelling van BPM. Hiervoor is het noodzakelijk dat zij voor vervoer aangewezen moeten zijn op hun bestelauto. Daarnaast moet de invalide of gehandicapte beschikken over een niet opvouwbare rolstoel of scootmobiel. Ook moet er een medische verklaring of WMO beschikking (voorheen  Wvg) zijn.

ZZP’ers – bestelauto zakelijk gebruik

Bestelauto verzekeren zakelijkVeel ZZP’ers die werken in uitvoerende beroepen rijden in een bestelauto. Denk aan klusjesmannen, bouwvakkers, timmermannen etc. Maar ook ondernemers die werken in de Horeca en Zakelijke dienstverlening (schoonmaakbedrijven). Zij hebben nauwelijks fiscale voordelen, echter de aanschaf van de bestelauto en de kosten van onderhoud ervan zijn zakelijke kosten, waardoor minder belasting wordt betaald over de winst die gemaakt wordt. Voor bestelauto’s die nieuw worden aangeschaft, heeft de ZZP’er nog het voordeel dat de BTW teruggegeven wordt door de belastingdienst. Daarom verzekeren zij de bestelauto ex BTW.

Personeelsleden die een bestelauto zakelijk gebruiken in opdracht van hun werkgever

(Grotere) bedrijven met een bestelautowagenpark stellen bestelauto’s ter beschikking aan personeelsleden om hun werk te kunnen doen. In deze situatie komt het voor dat bestelauto’s vaak door wisselende bestuurders bereden worden.

Particulier verzekeren

Invaliden/ gehandicapten en particulieren mogen hun bestelauto particulier verzekeren van verzekeraars. Bijna alle verzekeraars in Nederland verzekeren deze groepen mensen tegen veelal standaard premies.

Hogere premies voor bedrijven en ZZP’ers

De premie voor ZZP’ers en bedrijven is doorgaans hoger als zij hun bestelauto(‘s) willen verzekeren.

Waarom rekenen verzekeraars voor ZZP’ers en bedrijven een hogere premie dan voor invaliden/gehandicapten en particulieren?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. ZZP’ers en bedrijven gebruiken hun bestelauto’s gewoon veel meer. Hierdoor is de kans op schade groter. Uit schadecijfers van verzekeraars blijkt, dat zij de laatste jaren aanzienlijke verliezen maken op zakelijk bestelautoverzekeringen.
Iedereen, zowel ZZP’ers, bedrijven als de verzekeraars, zijn gebaat bij verzekeringspremies die betaalbaar zijn. Hiervoor is het noodzakelijk dat verzekeraars geen verlies, maar winst maken op deze bestelautoverzekeringen. Daarnaast lijkt het er sterk op dat mensen (ook personeelsleden) die hun bestelauto zakelijk gebruiken onzorgvuldiger omgaan met het gebruik er van.

Herkent u de volgende situatie?
U bent ZZP’er of werknemer en werkt als klusjesman. U heeft meerdere afspraken op een dag. Uw eerste klus loopt al uit, waardoor u vermoedelijk de rest van de dag te laat zal komen bij uw volgende afspraken. Door haast, onoplettendheid e.d. ontstaan veel schades in de eerste vijf minuten na vertrek en de laatste vijf minuten voor aankomst. Ook wij zien dit terug in onze analyses van schades op bestelautoverzekeringen.

Verzekeringsmogelijkheden zakelijke bestelauto’s

Het particulier verzekeren van uw bestelauto is niet mogelijk als u een bedrijf op uw naam heeft met een KvK inschrijving. Verzekert u de bestelauto particulier en u veroorzaakt schade tijdens een zakelijke rit, is er al geen dekking. U moet de schade dan zelf betalen.

Steeds minder verzekeraars bieden bestelautoverzekeringen aan voor zakelijk gebruik. Logisch Verzekerd verzekert juist voornamelijk zakelijk gebruikte bestelauto’s (waarbij u de bestelauto natuurlijk ook particulier/ privé mag gebruiken). Wij bieden deze verzekeringen aan via onze vergelijkingsmodule. U vergelijkt eenvoudig op basis van uw kenteken, woonplaats en enkele privégegevens zoals geboortedatum en beroep.

De goedkoopste bestelautoverzekering

Wij verzekeren bestelauto’s in volmacht, overigens vaak via dezelfde Nederlandse verzekeraars die deze verzekeringen niet rechtstreeks aanbieden. Omdat wij gespecialiseerd zijn in het verzekeren van zakelijke bestelauto’s, hanteren wij scherpe premies. Deze toch al scherpe premies worden nog lager omdat wij klanten standaard 10% korting bieden door een deel van onze verdiensten (provisie) in te leveren, ten gunste van een lagere premie voor onze klanten. Bent u geïnteresseerd in een vergelijking? Maak dan snel een berekening en sluit de bestelautoverzekering direct af.

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen