U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Geen smartphone achter het stuur

Van de 10 miljoen smartphone gebruikers, gebruikt ongeveer de helft de smartphone onderweg. De telefoon wordt ook veel in de auto gebruikt. Vaak zelfs achter het stuur. Vooral binnenkomende berichten vormen een grote verleiding om de telefoon op te pakken. U begrijpt dat als u achter het stuur zit, u op dat moment niet meer zo goed op de weg let en de kans op een ongeval aanzienlijk groter is.

De afgelopen jaren steeg het aantal ongevallen op de Nederlandse snelwegen weer flink. Gemiddeld met 27%. Nu is niet objectief vastgesteld in hoeverre het gebruik van de smartphone hier verantwoordelijk voor is, maar TNO stelt dat het bedienen van een smartphone tijdens het rijden de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie met een factor 23 verhoogt.

Voorkomen van ongevallen

Natuurlijk kunnen we niet alle ongevallen voorkomen. Maar we kunnen ons wel bewust zijn van ons gedrag op de weg. En daar hoort ook het gebruik van de smartphone in de auto bij. De wet zegt het volgende over het gebruik van de van de telefoon.

‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt, verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden’

Handsfree bellen

Handsfree bellen mag dus wel, maar handheld bellen, is verboden. De telefoon moet in een houder zitten en mag niet worden vastgehouden. Zo staat het in de wet. De boete voor het vasthouden van een telefoon in de auto bedraagt €230,-. Een hoog bedrag en dat is natuurlijk niet voor niets. Bellen in de auto is gevaarlijk.

Smartphone gebruik in de auto

Smartphone gebruik bestelautoDe laatste jaren neemt het aantal minuten dat een telefoon gebruikt wordt om te bellen in verhouding af. Naast bellen wordt er nu meer gebruik gemaakt van social media en het sturen van tekstberichten. Ook achter het stuur.
Het gebruik van de telefoon in het verkeer zorgt ervoor dat u de aandacht moet splitsen tussen de telefoon en het verkeer. Daardoor kan het voorkomen dat er een tragere reactie optreedt in het verkeer, u langzamer gaat rijden, of slingeren. Het gebruik van de smartphone in het verkeer kan dus zorgen voor gevaarlijke situaties.

Preventie

Onderweg ben ik offline

De belangrijkste preventiemaatregel die u kunt nemen? Gebruik de telefoon niet achter het stuur. Vindt u het lastig om de binnenkomende oproepen, berichten of notificaties van social media te negeren?
Een aantal simpele maatregelen kunnen u hierbij helpen.

Notificaties uit
Makkelijk afgeleid omdat er een notificatie binnenkomt van een van de social media kanalen? Zet de notificaties dan uit in de instellingen. Geen notificatie, is geen afleiding.
Telefoon op stil
De telefoon op stil zetten is mogelijk beter. Er komen dan ook geen geluidsmeldingen binnen van What’s app of oproepen. Ook zonder trilstand, zodat deze niet voor afleiding zorgt. De notificaties en oproepen komen dat wel binnen, maar zorgen niet direct voor afleiding. En kunt u ze op een later tijdstip raadplegen.
Niet storen
Toch nog afgeleid door een oplichtend scherm? De vliegtuigstand op de telefoon zorgt ervoor dat dit ook niet meer gebeurt. Dan bent u even echt niet bereikbaar. Ook de “niet storen” stand op uw telefoon kan hiervoor handig zijn. U kunt dit handmatig instellen op uw telefoon.

Nieuwe technologie

Ook de ontwikkelaars van de smartphone denken mee over de veiligheid. Iphone gebruikers die iOS 11 al op hun Iphone hebben geïnstalleerd, hebben al een handige tool in handen. In de “niet storen” modus op de Iphone zit de instelling “niet storen tijdens autorijden”. U kunt deze handmatig activeren. Dat vraagt natuurlijk wel discipline om de modus aan te zetten als u in de auto stapt.
Bluetooth verbinding in de auto? Dan kunt u de modus automatisch laten activeren als de Bluetooth verbinding maakt met de Bluetooth in de auto.
De laatste optie is het automatisch laten activeren. De “niet storen tijdens autorijden” wordt dan automatisch geactiveerd als de Iphone beweging detecteert.

Ook Samsung neemt maatregelen. Samsung gaat zijn Android-app In-Traffic Reply installeren op al zijn smartphones.
Wel zo veilig, onderweg offline

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen