U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Beveiligingsklasse terugvindsysteem (voorheen beveiligingsklasse 4)

Beveiligingsklasse 4: Dubbele startonderbreker, alarmsysteem, hellingsdetectie en beperkt voertuigvolgsysteem (terugvindsysteem) volgt in zwaarte op beveiligingsklasse alarmsysteem met hellingshoekdetectie (beveiligingsklasse 3).

Wat houdt beveiligingsklasse terugvindsysteem (beveiligingsklasse 4) in?

Bestelauto beveiligingsklasse 4Alarmklasse terugvindsysteem (beveiligingsklasse 4) is weer zwaarder dan beveiligingsklasse 3 en kent als toevoeging een beperkt voertuigvolgsysteem. Wordt de bestelauto toch meegenomen en u meldt de diefstal, dan wordt dit systeem op afstand ingeschakeld. Vanaf dat moment kan de meldkamer signalen van de auto oppakken, waardoor de kans groter is dat de bestelauto wordt teruggevonden. Na installatie van dit alarm, de hellingsdetectie en het beperkte voertuigvolgsysteem (eigenlijk terugvindsysteem) ontvangt u een beveiligingscertificaat. Dit certificaat heeft u nodig voor de verzekeraar. Zo kunt u na diefstalschade aantonen dat u een beperkt voertuigvolgsysteem op de bestelauto heeft laten plaatsen.

Dekking van de verzekering

De eis van beveiliging geldt alleen bij WA + Beperkt Casco of Casco (all-risk) verzekeringen. Bij een WA-verzekering niet. Immers, als u schade aan uw eigen bestelauto heeft, zal de WA-verzekeraar nooit uw eigen schade vergoeden. De WA-verzekeraar vergoedt namelijk alleen schades aan een ander.

Waar vindt u de eis van de verzekeraar terug?

In de voorwaarden van uw bestelautoverzekering vindt u deze eisen in het algemeen terug. En daar wordt verwezen naar uw verzekeringspolis. Op uw polis staat vermeld welke beveiligingsniveau de verzekeraar van u vraagt.
Dit kan zijn op de polis zelf, of in de clausules die bij uw polis horen.

Bij afsluiten van de verzekering

Bij het afsluiten van een verzekering vindt u altijd in de berekening, de offerte of in de aanbieding terug aan welke beveiligingseisen uw bestelauto moet voldoen. Ook als u de verzekering voor uw bestelauto via internet aanvraagt en afsluit.
Sluit u de bestelautoverzekering via een adviseur af, zal hij u (moeten) informeren aan welke beveiligingseis uw bestelauto moet voldoen. Uiteraard, ook als u de bestelauto verzekert via een adviseur, staat in de polis aan welke vorm van diefstalpreventie uw bestelauto moet voldoen.

Een voorbeeld:
U heeft een zeer mooie en luxe bestelauto met een originele nieuwwaarde van €85.000,-. Deze heeft u volledig Casco (all risk) verzekerd. U heeft dus een dekking inclusief diefstal. Door de volledig Casco dekking, zal de verzekeraar mogelijk eisen stellen om diefstal te voorkomen. U vindt op de polis, of in de clausules op uw polis terug aan welk beveiligingsniveau u moet voldoen.

Beveiligingsklasse 4

Als uw bestelauto een hele hoge nieuwwaarde heeft van ver boven de € 50.000,- en deze is zeer “populair” en gewild zal de verzekeraar beveiligingsklasse 4 van u kunnen vragen. Dus inclusief alarm, hellingshoekdetectie en beperkt voertuigvolgsysteem. Hierdoor wordt de drempel voor dieven hoger om uw bestelauto te stelen. Dit geldt ook voor de volledig Casco (all-risk) dekking in dit voorbeeld. Controleer uw polis hierop, als u de bestelautoverzekering heeft afgesloten.

Gevolgen als het beveiligingsniveau niet juist is en uw Belang dagwaarde bij diefstalbestelauto wordt gestolen?

Wordt uw bestelauto gestolen, dan zal de verzekeraar controleren of uw bestelauto een diefstaldekking had. Als deze dekking aanwezig is, zal zij bij de afwikkeling van de diefstalschade ook kijken of het beveiligingsniveau op de bestelauto was zoals zij eiste. De verzekeraar zal u vragen te bewijzen dat u de juiste beveiliging had. Was deze niet of niet voldoende aanwezig, zal zij de diefstalschade waarschijnlijk niet vergoeden. Vergeet niet het beveiligingscertificaat van de installatie op een veilige plek te bewaren. Deze heeft u nodig voor de verzekeraar om na diefstalschade aan te tonen dat u de juiste beveiliging op de bestelauto heeft laten installeren.
KIWA alarmcertificaat klasse 3

Beter leesbaar maken van bestelautopolissen

Verzekeraars zijn al jaren bezig de polissen en voorwaarden beter leesbaar en begrijpelijk te maken. Recent hebben de meeste verzekeraars hun polissen op het gebied van beveiliging aangepast aan het KIWA SCM beveiligingssysteem. Het overzicht met uitleg vindt u op hun site: beveiligingsklassen per voertuigsoort. De bestelauto valt onder de personenauto.

Lees meer over de andere beveiligingsklassen:

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen