U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Beveiligingsklasse Alarmsysteem (voorheen beveiligingsklasse 2)

Iets zwaarder dan beveiligingsklasse Startonderbreker (beveiligingsklasse 1) is de beveiligingsklasse alarmsysteem (voorheen beveiligingsklasse 2).

Wat houdt beveiligingsklasse alarmsysteem (beveiligingsklasse 2) in?

Bestelauto beveiligingsklasse 2Beveiligingsklasse 2 houdt in dat er – naast de dubbele startonderbreking die geldt bij beveiligingsklasse 1 – ook een alarmsysteem aanwezig moet zijn.
Dit alarmsysteem bestaat uit omtrekdetectie. Daardoor gaat er een sirene af en de knipperlichten gaan aan als iemand te dicht in de buurt komt van de bestelauto. Alarmklasse 2 zit niet standaard op de bestelauto. U moet deze later laten inbouwen. Na installatie van dit alarm ontvangt u een beveiligingscertificaat. Dit certificiaat heeft u nodig voor de verzekeraar. Zo kunt u na diefstalschade aantonen dat u een alarm op de bestelauto heeft laten plaatsen.

Dekking van de verzekering

Beveiliging geldt alleen bij WA + Beperkt Casco of Casco (all-risk). Bij een WA-verzekering niet. Immers, als u schade aan uw eigen bestelauto heeft, zal de WA-verzekeraar nooit uw eigen schade vergoeden. De WA-verzekeraar vergoedt namelijk alleen schades aan een ander.

Waar vindt u de eis van de verzekeraar terug?

In de voorwaarden van uw bestelautoverzekering vindt u deze eisen in het algemeen terug. En daar wordt verwezen naar uw verzekeringspolis. Op uw polis staat vermeld welke beveiligingsniveau de verzekeraar van u vraagt.
Dit kan zijn op de polis zelf, of in de clausules die bij uw polis horen.

Bij afsluiten van de verzekering

Bij het afsluiten van een verzekering vindt u altijd in de berekening, de offerte of in de aanbieding terug aan welke beveiligingseisen uw bestelauto moet voldoen. Ook als u de verzekering voor uw bestelauto via internet aanvraagt en afsluit.
Sluit u de bestelautoverzekering via een adviseur af, zal hij u (moeten) informeren aan welke beveiligingseis uw bestelauto moet voldoen. Uiteraard, ook als u de bestelauto verzekert via een adviseur, staat in de polis aan welke vorm van diefstalpreventie uw bestelauto moet voldoen.

Een voorbeeld:
U heeft een bestelauto met een originele nieuwwaarde vanaf €50.000,-. Deze heeft u WA + Beperkt Casco verzekerd. U heeft dus een dekking inclusief diefstal. Door de Beperkt Casco dekking, zal de verzekeraar mogelijk eisen stellen om diefstal te voorkomen. U vindt op de polis, of in de clausules op uw polis terug aan welk beveiligingsniveau u moet voldoen.

Beveiligingsklasse 2

Als uw bestelauto een nieuwwaarde heeft van meer dan € 50.000,- zal de verzekeraar meestal beveiligingsklasse 2 van u vragen. Dus dubbele startblokkering en een alarmsysteem met sirene en knipperende lichten. Hierdoor wordt de drempel voor dieven hoger om uw bestelauto te stelen. Dit geldt ook voor de all-risk (Casco) dekking in dit voorbeeld. Controleer uw polis hierop, als u de bestelautoverzekering heeft afgesloten.

Gevolgen als het beveiligingsniveau niet juist was en uw Belang dagwaarde bij diefstalbestelauto wordt gestolen?

Wordt uw bestelauto gestolen, dan zal de verzekeraar controleren of uw bestelauto een diefstaldekking had. Als deze dekking aanwezig is, zal zij bij de afwikkeling van de diefstalschade ook kijken of het beveiligingsniveau op de bestelauto was zoals zij eiste. De verzekeraar zal u vragen te bewijzen dat u de juiste beveiliging had. Was deze niet of niet voldoende aanwezig, zal zij de diefstalschade waarschijnlijk niet vergoeden. Vergeet niet dat u het beveiligingscertificaat van de installatie van het alarm op een veilige plek te bewaren. Deze heeft u nodig voor de verzekeraar om na diefstalschade aan te tonen dat u een alarm op de bestelauto heeft laten plaatsen.
KIWA alarmcertificaat klasse 3

Beter leesbaar maken van bestelautopolissen

Verzekeraars zijn al jaren bezig de polissen en voorwaarden beter leesbaar en begrijpelijk te maken. Recent hebben de meeste verzekeraars hun polissen op het gebied van beveiliging aangepast aan het KIWA SCM beveiligingssysteem. Het overzicht met uitleg vindt u op hun site: beveiligingsklassen per voertuigsoort. De bestelauto valt onder de personenauto.

Lees meer over de andere beveiligingsklassen:

    Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen