U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

Beslagen of bevroren ruiten van uw bestelauto. Maak ze schoon en/of ijsvrij voor u vertrekt!

Het is koud buiten, u stapt in uw bestelauto en de ruiten van uw auto zijn beslagen of bevroren. Gaat u direct rijden of niet? Hoe maakt u uw ruiten schoon? Maakt u de ruiten in zijn geheel schoon? Allemaal? Rijden met beslagen of bevroren ruiten is levensgevaarlijk. Uw zicht is minder, de kans op ongelukken is veel groter. Een WA verzekering dekt in die situatie natuurlijk wel de schade die u aan anderen veroorzaakt. Eigen schades zijn gedekt onder de WA+ Casco dekking. heeft u deze niet, wordt uw eigen schade niet vergoed. Zonde en onnodig!
In dit artikel vertellen wij u meer over de oorzaak van beslagen of bevroren ruiten, over het voorkomen van beslagen of bevroren  ruiten, en als ze toch beslagen of bevroren zijn, hoe u eenvoudig na even wachten met goed zicht kunt vertrekken.Beslagen of bevroren ruiten bestelauto

Boete

Wist u dat u een boete kunt krijgen als u met beslagen of bevroren ruiten rijdt? De boete kan oplopen tot € 400,-. Reden van deze hoge boete is natuurlijk dat het rijden met beslagen ruiten levensgevaarlijk is. U zal maar iemand over het hoofd zien als u toch met beslagen of bevroren ruiten rijdt!

Beslagen ruiten

Hoe komt het eigenlijk dat ruiten beslaan?
Er zijn vele oorzaken te noemen. Een mogelijke oorzaak van beslagen ruiten kan zijn dat de luchtfilter niet goed functioneert. Als de luchtfilter vuil of verontreinigt is, werkt deze een stuk minder. Er is dan onvoldoende luchtcirculatie.
Een andere reden is dat er onvoldoende uitstroom van lucht plaatsvindt.
Het is ook mogelijk dat er plekken zijn waar water/ vocht door naar binnen komt. Mogelijke oorzaken: rubbers van ramen en deuren zijn poreus, ruiten lekken, schuifdaken voeren het water niet goed af etc.
Maar ook als je goed nat geregend in de auto stapt, kunnen de ramen beslaan. Zo ook na het sporten, als je bezweet bent.

Oplossen:
Beslagen ruiten zijn moeilijk te voorkomen. Met onderstaande tips, helpen wij u op weg.
Zijn de ruiten van uw bestelauto beslagen, neem dan even de tijd voor u vertrekt. Met onderstaande tips, kunt u na enkele minuten vertraging vertrekken:

  1. Doe de airco aan: Als u de airco van uw bestelauto aandoet, zijn uw ruiten binnen enkele minuten droog. De airco zorgt namelijk voor droge lucht.
  2. Heeft u geen airco, zet dan de verwarming zo warm mogelijk en richt de blazers op de ramen.

U kunt ook een combinatie van deze twee proberen. 

Voorkomen:

 1. Laat geen vochtige spullen als natte werkschoenen, werkkleding ed, achter in de bestelauto.
 2. Controleer de rubbers van de ramen en deuren uw bestelauto.
 3. Regent het regelmatig, lucht uw bestelauto dan op zonnige momenten
 4. Plaats een vochtvreter in uw bestelauto
 5. Ontvet ruiten met enige regelmaat aan de binnenzijde. Dit voorkomt condensvorming.

Tip!
Zorg altijd voor ontvette ruiten. Maak met enige regelmaat de binnenzijde van uw ruiten schoon.

Beslagen of bevroren ruiten bestelauto

Bevroren ruiten

Als het buiten vriest, zijn ’s ochtends de ruiten bevroren. Ook als het ijzelt vormt de ijzel een laag ijs op de ruit. Lucht bevat altijd vocht. Maar koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht. Als het afkoelt condenseert het vocht uit de lucht op de koude auto. Als de temperaturen dan onder het vriespunt zijn, vriest het vast.

Let op: Ruiten die van binnen zijn beslagen kunnen ook bevriezen als het erg koud is.

Voorkomen:
Bevroren ruiten zijn niet altijd te voorkomen. Toch geven wij een aantal tips om ’s ochtends snel op weg te zijn.

 1. Beslagen of bevroren ruiten bestelautoProbeer de auto binnen te parkeren, of onder een carport, dichtbij het huis, of een muur.
  De bestelauto staat dan beschut en de kans op bevriezing is daardoor kleiner.
 2. U kunt natuurlijk ook voorruitfolie of een anti-ijsdeken plaatsen op de voorruit. Geen zin om de andere ruiten te krabben, dan kunt u een natuurlijk een volledige hoes voor over de auto bestellen.

Oplossen:

 1. Toch krabben? Maak de ruit ijsvrij met een ijskrabber. Doe het altijd voorzichtig, want zand of steentjes kunnen krassen veroorzaken
 2. Zet de verwarming aan en laat de achterruit verwarming en de voorruit verwarming het ijs vast rustig smelten.

  Let wel op dat door het plotselinge temperatuurverschil ook een barst kan ontstaan. Zeker als er een niet gerepareerde ster in de ruit zit.

 3. Gebruik een ontdooispray. Deze spray ontdooit het ijs. U moet dan natuurlijk nog wel uw ruit schoonmaken.
  Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen