arrow_drop_up arrow_drop_down
5 november 2018 

Achteruitrijden? Let extra op

Wij hebben in eerdere artikelen al aandacht besteed aan schades die veel voorkomen en eigenlijk simpel te voorkomen zijn. Schades die dus zonde geld zijn! Veel voorkomende kleine schades zijn schades waarbij u achteruit rijdt. Bijvoorbeeld als u net vertrekt naar uw werk of een klant, achteruit weg rijdt en tegen de auto achter u aan botst.
Zo handelen wij voor onze klanten vele schades af in een jaar. Eén specifieke schade komt steeds terug: schades door achteruit rijden (bij vetrek/ aanvang van uw rit). En deze zijn zo simpel te voorkomen door uw gedrag aan te passen dat wij hier in dit artikel extra aandacht aan besteden. Hoe kunt u deze schades dan voorkomen, vraagt u zich af?

Veel voorkomende situaties

Eerst twee voorbeelden van veel voorkomende situaties. Herkent u ze?
1. U staat vooruit geparkeerd in een parkeervak. U wilt wegrijden, maar bent met uw hoofd nog bij het gesprek van zojuist. De auto start en u rijdt achteruit om te vertrekken. Plots boem! U rijdt tegen een andere auto aan. Of u ziet een paaltje over het hoofd als u achteruit rijdt.
2. U rijdt een straat in en u ziet ineens dat de doorgang wordt belemmerd door bijvoorbeeld een vuilniswagen. U besluit in alle haast achteruit te rijden omdat u op tijd moet komen voor een afspraak. Snel rijdt u achteruit om te keren. Boem! Tegen een achterligger. U had in de snelheid niet goed in uw spiegels gekeken…

Voorkomen van schades

Verzekeringswerk

Natuurlijk heeft u minimaal een WA verzekering op uw auto. Schades die u aan anderen veroorzaakt zijn gedekt via uw autoverzekering. Heeft u een WA+ Casco dekking (All Risk) dan is de schade aan uw eigen voertuig ook gedekt.
Realiseert u zich dat dit soort “kleine schades” de verzekeraars, en dus u, veel geld kosten?
Na 1 schade valt u wettelijk 5 schadevrije jaren terug. Uw premie stijgt hierdoor en het duurt 5 jaar voordat u weer op uw oude aantal schadevrije jaren zit. En in het ergste geval, als u vaker schade veroorzaakt, zakt u helemaal terug naar 0 of zelfs naar negatieve schadevrije jaren (malus). Met een torenhoge premie als gevolg.
Ook als u besluit de schade niet via de verzekering te laten lopen, maar deze zelf te betalen aan de tegenpartij, kost het u geld. Hoe dan ook, vaak zonde en te voorkomen door uw gedrag aan te passen.

Voorkom schades bij achteruit rijden!

Wij zijn van mening dat veel “achteruitrij schades” eenvoudig te voorkomen zijn door uw gedrag aan te passen en u bewust te zijn van het “gevaarlijke moment”. Als u zich realiseert dat de kans op schade bij achteruit rijden vele malen groter is dan als u vooruit rijdt, zou u er eenvoudig voor moeten zorgen dat u zo min mogelijk achteruit rijdt. Parkeer uw auto daarom altijd achteruit in. Neem daar de tijd en rust voor en kijk goed in uw spiegels bij achteruit inparkeren. Bij vertrek rijdt u dan vooruit weg. En heeft u dus een goed overzicht over andere geparkeerde auto’s of auto’s die komen aanrijden. Probeer het maar eens en kijk welk effect dit op u heeft? Zet de activiteit die u kort te voren heeft gedaan (bijvoorbeeld dat lastige gesprek), even uit uw hoofd, en houdt u alleen bezig met deze bijzondere verrichting.
Parkeert u toch vooruit in het parkeervak en moet u achteruit weg rijden? Wees u dan bewust van de grotere, aanzienlijke kans op schades die u aan anderen kunt veroorzaken! Concentreer u op het wegrijden, kijk goed in uw spiegels en over uw schouders. AchteruitrijdenVraag kinderen die achterin zitten, even stil te zijn. Leg uw telefoon weg. Als u de tijd en rust neemt, gaat u bewust met deze bijzondere manoeuvre om en is de kans op schade aanzienlijk kleiner. Merkt u dat u het gesprek van zojuist nog in uw hoofd heeft zitten? “Parkeer dat moment” en concentreer u extra op het wegrijden. Veel schades ontstaan nu eenmaal in de eerste 5 en laatste 5 minuten van uw autorit.
Gaat u bewust met de eerste en laatste 5 minuten van uw autorit om, dan heeft u simpelweg minder kans op schade, en bouwt u schadevrije jaren verder op. En uw toekomstige premie is en blijft betaalbaar.

Zelf betalen of de schade via de verzekering laten lopen?

In het algemeen zeggen wij dat het beter is om kleine schades zelf te regelen met de tegenpartij en de kosten hiervan zelf te betalen. Laat u de schade lopen via uw autoverzekeraar, deze bij kleine uitgekeerde bedragen, terug te betalen. Met kleine schades bedoelen wij schades tot € 500,-/€ 750,-. Soms hoger. De reden is eenvoudig. Dit soort schades kosten u wettelijk 5 schadevrije jaren, waardoor uw premie waarschijnlijk fors stijgt. Deze stijging in premie is vaak groter over de periode van 5 jaar dan deze € 500,- of € 750,-. Het klinkt niet fijn, maar als u de pijn in uw portemonnee voelt van deze betaling, bent u een volgende keer wellicht bewuster van de kans op schade tijdens achteruit rijden. Tel daar nog eens de tips uit dit blog bij op… uw verzekeringspremie blijft dan betaalbaar. Toch?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Logisch Verzekerd maakt gebruik van Cookies
Beoordeling door klanten: 9/10 - 139 beoordelingen