U heeft een verzekering, maar bent u wel verzekerd?
Goede preventie verkleint de kans op schade en voorkomt financiële problemen. Download nu > 25 preventietips en voorkom dat u na schade geen uitkering krijgt!

Page content

article content

Aansprakelijkheid onderaannemers

Een metselaar die als zzp’er bij een ongeval een heftruck op zijn been heeft gekregen, heeft met succes het bouwbedrijf en de onderaannemer waar hij voor werkte aansprakelijk gesteld voor de schade.

Zo begint een artikel dat wij van de week lazen. Verder lezen van het artikel vertelt ons meer over het ongeval.

Een metselaar was ingehuurd door een andere ZZP’er. Deze ZZP’er werkte als onderaannemer voor een bouwbedrijf.
Beide ZZP’ers waren samen aan het werk. Bij opruimwerkzaamheden wordt de metselaar geraakt door een omvallende palletheftruck. Deze werd door de andere ZZP’er bestuurd. Bij het ongeval worden zijn scheenbeen, kuitbeen en voet gebroken en wordt zijn enkel verbrijzeld.

De metselaar stelt hierna de verzekeraar van het bouwbedrijf, de verzekeraar van de onderaannemer en de collega-ZZP’er, aansprakelijk voor de geleden schade.aansprakelijkheid onderaannemer

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan personen, of hun bezittingen, waarvoor u aansprakelijk gesteld wordt. Zo ook in het geval van bovenstaande casus. De metselaar heeft zijn schade geclaimd bij het bouwbedrijf en de onderaannemer. En deze hebben een beroep gedaan op hun aansprakelijkheidsverzekering.

Heeft u zelf een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Een schadeclaim kan hoog oplopen.

Waar moet u op letten bij een aansprakelijkheidsverzekering?

Controleer of uw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) de juiste Hoedanigheid (omschrijving van uw werkzaamheden/ activiteiten) dekt. Indien uw werkzaamheden of activiteiten niet overeenkomen met de omschrijving op uw polis, loopt u een aanzienlijke kans dat u niet goed verzekerd bent. Bijvoorbeeld als uw werkzaamheden na ingangsdatum van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn veranderd en u deze wijziging niet gemeld heeft aan de verzekeraar. De verzekeraar zou dan een uitkering kunnen weigeren/ verminderen.aansprakelijkheid onderaannemer

Werkt u als aannemer of onderaannemer en/ of huurt u mensen in?
Als dit het geval is, dan wilt u niet het risico lopen dat u niet goed verzekerd bent, als er iets gebeurt. Controleer daarom goed de polis van uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Is het inhuren van ZZP’ers of onderaannemers wel gedekt op uw polis? Dit moet specifiek vermeld zijn, anders kan het zo zijn dat schade door hun toegebracht aan anderen niet gedekt is op uw polis. Twijfelt u? overleg met uw adviseur, bemiddelaar of verzekeraar. Het is van groot belang dat u specifiek met betrekking tot uw situatie weet wat wel en niet gedekt is.

Als we kijken naar de casus waarmee we begonnen, zou dat heel vervelend zijn. U bent dan aansprakelijk gesteld, en moet alle schade uit eigen zak betalen.

Onderneem actie!

Controleer uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Bij twijfel, neem dan contact met ons op. Dan kijken we graag met u mee.

Comment Section

0 reacties op “Aansprakelijkheid onderaannemers

Plaats een reactie


*


Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 136 beoordelingen